Zó ga je om met die dominante collega

Geplaatst door

Collega’s zijn er in alle soorten en maten, maar soms krijg je te maken met een lastige of eerder dominante collega. Het is niet altijd even makkelijk om daarmee om te gaan. Hoe zorg je ervoor dat de samenwerking vlot blijft verlopen en de werksfeer optimaal blijft? Geef je vol ‘tegengas’ of, laat je je collega gewoon doen? Staffing specialist Walters People deelt enkele mogelijke tactieken om je vervelende of dominante collega te trotseren.  

dominante collega

Verschil in persoonlijkheid 

Met sommige mensen hebben we meteen een klik, bij anderen lijkt het wel alsof we constant op de verkeerde golflengte communiceren. Hoewel er verschillende redenen zijn waarom we iemand op de werkvloer minder aangenaam vinden, ligt het vaak toch vooral aan een verschil in persoonlijkheid en slechte communicatie. Dat uit zich vaak in collega’s die dominanter of baziger zijn, wat op zich niet zo slecht is: het zijn leiders, en die heeft elk bedrijf nodig. Maar er zijn natuurlijk gradaties, en voor volgzamere types is het niet altijd gemakkelijk om zich tegen de meest dominante collega’s te weren.  

Geef je dominante collega het gevoel van ‘in control’ te zijn 

Wat te doen bij dominante collega? Je moet uiteraard niet over je heen laten lopen, maar het heeft weinig zin om keihard de confrontatie aan te gaan met een dominante collega. Dit kan een impact hebben op de werksfeer en de kans bestaat dat jullie professionele relatie nog meer onder druk komt te staan. Het is een beter idee om je frustraties even aan de kant te schuiven en tot op een zekere hoogte mee te gaan in zijn of haar standpunten.

Lukt dat niet, dan kan je zoeken naar punten die jullie wel delen. Zeg bijvoorbeeld: ‘Bedankt om je duidelijke mening te delen, ik ga daar en daar mee akkoord, maar over dit of dat denk ik toch anders’. Op die manier geef je hen de aandacht die ze nodig hebben, en het gevoel dat ze ‘in control’ zijn, terwijl jij toch nog de ruimte krijgt om zelf ook je mening te delen.

Een andere manier om hen dat gevoel te geven is om hen opties voor te leggen. Dominante personen nemen graag zélf beslissingen, en door hen die optie te geven, maak je hen gelukkig, en is de kans kleiner dat er frustraties ontstaan.  

Leer accepteren  

Soms is het geen slecht idee om die dominante collega even zijn of haar zin te laten doen. En hoewel dit een heel flauwe oplossing lijkt, is het net een erg efficiënte manier om je minder te ‘ergeren’ aan je collega. Vervelende opmerkingen laat je best gewoon aan je voorbijgaan, waardoor hij of zij minder geneigd zal zijn om dit in het vervolg nog eens te doen. Sommige situaties zoals ongepast gedrag, pesterijen of andere soortgelijke zaken kan je echter niet zomaar aan je voorbij laten gaan en bespreek je best met je manager of met een andere vertrouwenspersoon binnen de organisatie. 

Wees vriendelijk 

Het kan ook helpen om af en toe iets vriendelijk voor je collega te doen. Je hoeft hem of haar daarom niet altijd gelijk te geven, maar een vriendelijk gebaar kan een verschil maken. Breng bijvoorbeeld eens een kop koffie mee voor je dominante collega. Wanneer je aardige dingen doet voor iemand die je eigenlijk niet zo leuk vindt, bestaat de kans dat je onbewust minder onvriendelijk zal overkomen bij je collega. Dit noemt men in de psychologie ook wel ‘cognitieve dissonantie’: je doet iets wat eigenlijk botst met je overtuiging, waardoor je gedrag ook kan veranderen. 

Neem afstand  

Helpen de voorgaande opties niet om de vrede te bewaren? Dan kan je ook altijd proberen zo veel zoveel mogelijk afstand te nemen van die dominante collega. Je kan gerust af en toe een andere ruimte opzoeken als je voelt dat je frustraties de bovenhand nemen, maar let wel op dat je dat niet té vaak doet. Anders zou het wel eens kunnen dat de spanningen tussen jou en die collega nog verder oplopen.  

Probeer ook om de situatie vanuit een ander perspectief te bekijken. Dat is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan. Hoe blijf je kalm? Het helpt altijd om diep adem te halen. Stel je even voor dat je naar jezelf kijkt vanuit de hoek van de kamer. Hoe zou je willen dat de andere ‘jij’ reageert? Waarschijnlijk niet door boos te worden, maar door rustig te blijven en één van de voorgaande tactieken toe te passen. Denk ook eens na over hoe je jouw tijd en energie zou willen indelen. Denk eraan dat er belangrijkere dingen zijn dan in discussie gaan met die ene collega, steek daar dus niet al je energie in.  

Gastartikel

Veel liefs,
Vanessa xxx