Je flatscreen schoonmaken als een pro doe je zo

Geplaatst door

Een flatscreen schoonmaken moet met veel liefde en zorg gebeuren. Je wilt immers niet de pixels beschadigen of het tv scherm bekrassen. Gelukkig zijn er genoeg manieren om een tv stof- en vetvrij te maken. Met onderstaande tips kan je makkelijk een tv scherm schoonmaken. Ook vertel ik wat je vooral niet moet doen.

flatscreen schoonmaken

Hoe flatscreen schoonmaken? Doe eerst dit!

Zet eerst de televisie uit zodat je het beeld niet verstoord. Daarnaast is het handiger om een zwarte achtergrond schoon te maken want hierop zie je het stof en de vetvlekken beter zitten. Let er ook op dat het tv scherm al een tijdje uitstaat. Je kunt makkelijker een koud tv scherm schoonmaken dan een warm scherm. Daarna kan je naar de eerste stap gaan.

1. Flatscreen schoonmaken met een droog microvezeldoekje

Microvezeldoekjes zijn heel zacht en laten geen pluisjes achter. Om die reden zijn ze erg geschikt om beeldschermen schoon te maken. Met een droog microvezeldoekje kan je voorzichtig het stof of vuil van het scherm vegen. Als het vuil niet meteen verdwijnt, druk dan niet te hard want hierdoor kan je de pixels op het scherm permanent beschadigen. 

2. Vet tv scherm schoonmaken met water en azijn

Voor hardnekkige vlekken of vuil kan je een mengsel van water en azijn gebruiken. Je maakt dit mengsel door een laag water en dezelfde hoeveelheid azijn in een glas te doen. Doop je microvezeldoekje in het mengsel en veeg er voorzichtig mee over het tv scherm. Merk je dat een bepaalde plek niet makkelijk schoon wordt? Druk dan opnieuw niet te hard, maar beweeg met draaiende bewegingen.

Maak daarna het scherm droog met een tweede microvezeldoekje. Op die manier voorkom je dat de vloeistof opdroogt en er vlekken ontstaan. Gebruik liever geen keukenpapier, toiletpapier of tissues want deze zijn te ruw waardoor je je scherm kunt beschadigen. Ook kunnen er krassen ontstaan die je permanent blijft zien.

tv scherm schoonmaken

3. De rand van tv scherm kuisen

Met de rand van de tv hoef je minder voorzichtig te zijn, aangezien deze dikwijls gemaakt is van plastic of ander stevig materiaal. Om de rand van het tv scherm schoon te maken, mag je gerust een stevigere stofdoek of een papieren doekje gebruiken. De erg vuile stukken kan je schoonmaken door het (papieren) doekje in een schoonmaakmiddel te dompelen. Hierbij is het wel belangrijk dat je alleen de rand aanraakt en niet het beeldscherm.

4. Tv scherm schoonmaken met brillendoekjes

Ben je stiekem een beetje lui en gebruik je graag kant-en-klare schoonmaakdoekjes? Prima, maar kies dan voor brillendoekjes. Deze doekjes zijn erg geschikt voor het schoonmaken van je tv. Aangezien ze gemaakt zijn om je bril zonder beschadigingen en krassen schoon te maken, kan je ze ook gebruiken voor je tv scherm. Door de bijzondere samenstelling van microvezels, nylon en polyester maak je makkelijk vieze plekken schoon.

Een nadeel is dat een flatscreen best groot kan zijn waardoor het schoonmaken met brillendoekjes best wat tijd in beslag kan nemen. Houd hier dan ook rekening mee wanneer je voor deze schoonmaakmethode kiest. 

tv scherm kuisen

5. Deze dingen moet je vooral niet doen

– Gebruik geen te agressieve schoonmaakmiddelen met ammoniak, alcohol of aceton. Deze ingrediënten kunnen een chemische reactie op het tv scherm veroorzaken.

– Gebruik geen Glassex of andere glasreiniger. Deze reiniger bevat alcohol dat de coating van een plasma scherm kan aantasten. 

– Laat keukenpapier, toiletpapier en tissues achterwege om het tv scherm schoon te maken. Dit papier is niet zacht genoeg en kan krassen veroorzaken.

– Maak je doekje niet te nat want lekkende vloeistof kan in de aansluitingen terechtkomen waardoor er kortsluiting kan ontstaan. Om die reden is het ook niet verstandig om de vloeistof rechtstreeks op het scherm te sprayen. Als je een schoonmaakmiddel wilt gebruiken, spray dit dan eerst op je doek. 

Veel liefs,
Vanessa xxx