Leer je kind of partner opruimen in slechts enkele stappen

Geplaatst door

Kinderen kunnen echte sloddervossen zijn en een spoor van speelgoed of eten achterlaten. Wil je dat vermijden, dan leer je hen best van kleins af aan opruimen. Maar ook grotere kinderen of zelfs je partner kan je nog leren opruimen. Belangrijk daarbij is dat je goede afspraken maakt. Labelproducent My Nametags geeft tips om te leren opruimen.

kind leren opruimen

Wie kinderen heeft, herkent het vast. Je komt de woonkamer of kinderkamer in tijdens een speeluurtje en die lijkt wel ontploft. Overal liggen auto’s, barbiepoppen of van die blokjes die je hele lichaam in één grote pijnkramp sturen als je er op gaat staan. Of misschien heb je wel een partner die zijn of haar papieren, sleutels of afval laat slingeren.

De kans is dan groot dat iedereen verdwijnt net op het moment dat je vraagt om op te ruimen, en kan je het zelf allemaal oprapen. Er zijn een paar tips waarmee je je kind of partner toch aan het opruimen krijgt. Naamlabelproducent My Nametags somt ze hieronder op.

kamer opruimen kind

Wees duidelijk

Geef duidelijk aan wat je verwacht bij het opruimen en hoeveel tijd ze daar voor hebben. Spullen aan de kant leggen, is iets anders dan al het speelgoed sorteren of netjes opbergen. Ook het afruimen van de tafel kan snel gebeuren, of je kan hen meteen vragen om de vaat in de vaatwasser te zetten. Maak alles ook zo concreet mogelijk. Een kamer opruimen is voor veel kinderen moeilijk te vatten. Maar als je hen vraagt om hun vuile was in een wasmand te stoppen, wordt het voor hen meteen veel concreter.

Maak opruimen leuk

Zeker voor kleine kinderen is het belangrijk om het opruimen leuk te maken. Ze zijn dan sneller geneigd om het opnieuw te doen. Zet hun favoriete muziek op of verzin een opruimdansje of rijmpje dat jullie samen kunnen herhalen. Of beloon hen als ze het goed doen. Geef hen na elke opruimbeurt een sticker, en na 10 keer een extraatje zoals een extra snoepje of zakgeld. Oudere kinderen kan je motiveren door er een spelelement in te verwerken, of door er een kleine competitie van te maken.

Zorg voor een duidelijk opbergsysteem

Opruimen begint bij een duidelijk en handig opbergsysteem. Zeker voor kinderen kan het handig zijn om hun verschillende spullen te voorzien met stickers zoals die van My Nametags. Zo kunnen ze vanaf de buitenkant zien wat in een bepaalde lade hoort. Zorg dat er ook zeker voldoende ruimte is om alles op te bergen.

naamlabels

Geef zelf het goede voorbeeld

Als je zelf alles rond laat slingeren, dan ben je geen goed voorbeeld voor je kinderen of partner. Zeker kinderen leren vooral door te zien hoe anderen om zich heen iets doen. Zorg er dus voor dat je zelf ook opruimt als je zegt dat je dat gaat doen, en je spullen netjes opbergt nadat je ze gebruikt hebt.

Beter vroeg dan laat

Het gezegde luidt niet voor niets “Jong geleerd, is oud gedaan”. Leer je kind dus al van kleins af aan hoe en waar het zijn spullen kan opbergen. Zit je opgescheept met een partner als sloddervos? Dan is het zeker niet te laat om hem of haar te leren opruimen. Begin met kleine dingen, en maak er stapsgewijs een gewoonte van. Je zal zien dat het al snel een routine wordt om samen op te ruimen.

Verwacht geen perfectie

Zeker bij kleine kinderen of bij beginnende opruimers mag je niet meteen perfectie verwachten. Word niet meteen boos als het niet vanaf de eerste keer goed is. Leg op een rustige manier uit wat er beter kan de volgende keer of hoe jij het graag zou zien. Dan gaat het de volgende keer al een stuk beter. En vergeet zeker geen compliment te geven als ze het goed doen!

kind opruimen

Persbericht

Veel liefs,
Vanessa xxx

Lees ook:

Waarom kinderen niet te veel speelgoed mogen hebben

Maak van de kinderkamer opruimen een feestje met deze 5 tips

2 reacties

  1. Goeie tips, ben ook wel vaker op een legoblokje gaan staan. Had er lang “plezier” van.

Reacties zijn gesloten.