Het leed dat haar wassen heet: mijn tips

Geplaatst door

Lara, mijn dochter van 3,5 jaar, heeft een hekel aan haar wassen. Net als veel kinderen van die leeftijd, denk ik. Ze vindt het verschrikkelijk als er water over haar ogen en in haar oren komt. Aangezien ik maar twee handen heb, kan ik dit niet altijd voorkomen. Haar wassen met washandje helpt niet want dat wordt ook gewoon nat. Ik zag er altijd tegenop om Lara’s haar te wassen. Ik wist namelijk al op voorhand hoe een drama het weer zou worden. Maar… inmiddels heb ik een paar trucjes gevonden waardoor haar wassen veel minder erg is geworden. En die tips wil ik graag delen met de (groot)ouders onder jullie! 

haar wassen kind

1. Haar wassen met zwembril

Onlangs gaf mijn mama de tip om Lara een zwembril op te zetten tijdens het haar wassen. Hoewel ik hier in eerste instantie moest om lachen, was dat idee uiteindelijk zo slecht nog niet. De eerste keer wou Lara de zwembril niet opzetten, maar de tweede wasbeurt wel. En inderdaad, door de bril komt er geen water en shampoo in haar ogen!

De zwembril maakt haar wassen een stuk gemakkelijker voor mij en voor Lara is het natuurlijk ook veel leuker. Haar wassen is nog steeds niet haar favoriete bezigheid, maar het gaat in ieder geval een stuk vlotter. Terwijl ik Lara’s haar afspoel, vraag ik om haar handen op haar oren te houden zodat er geen (of minder) water in komt. Dat in combinatie met een zwembril werkt voor ons best goed. 

2. Haar nat maken met washandje

Ik gebruik niet meteen de douchekop om Lara’s haar nat te maken. Ik maak haar haar de eerste keer nat met een washandje. Zo hoef ik die ‘verschrikkelijke’ douchekop maar één keer te gebruiken. Daarna was ik haar haar met deze shampoo, zet ik haar zwembril op en spoel ik alles af met de douchekop. Alle beetjes helpen, zeker als het op haar wassen aankomt!

kind haren wassen

3. Zelf haar wassen

Lara zit heel erg in de fase dat ze alles zélf wil doen. Om het haar wassen minder erg te maken, helpt het dus ook als ze zélf haar haar mag wassen. Ik doe een beetje shampoo in haar handen waarmee ze zelf aan de slag kan en ondertussen was ik grondig haar haar. 

4. Een shampoo laten kiezen

Het kan ook helpen om je kind zelf een shampoo te laten kiezen. Een shampoo met een leuke verpakking, bijvoorbeeld van prinsessen, piraten, Paw Patrol of K3. Of een shampoo die lekker naar aardbeien ruikt. Als kinderen zelf mogen kiezen, gaat het dikwijls beter. 

5. Een filmpje kijken 

Tja, op sommige momenten zijn die beeldschermen gewoon ontzettend handig, bijvoorbeeld tijdens het haar wassen. Neem je smartphone of tablet erbij en zet een leuk filmpje op waar je kind naar kan kijken terwijl je z’n haar wast. Deze tip is bij ons maar een paar wasbeurten meegegaan, daarna werkte het niet meer. Maar misschien heb jij meer geluk!

Zo, dit zijn een aantal trucjes die ik toepas bij mijn dochter. Ik kan niet beloven dat deze tips bij jouw kind zullen helpen, maar ze zijn in ieder geval het proberen waard. Heb jij nog handige tips? Deel ze dan gerust!

Volg mijn blog via Facebook of Bloglovin

Veel liefs,
Vanessa xxx

2 reacties

  1. Hier was dat ook altijd een probleem tot ik mee in bad ging en aan mijn zoontje toonde hoe ik dat kon doen zonder dat er water in zijn oogjes komt. Nu heeft hij er niks meer tegen dat ik zijn haar was. Hij doet het soms zelf

Reacties zijn gesloten.