Ecotuin

Geplaatst door
Een perfecte tuin is een groen paradijs waarin je heerlijk kunt ontspannen. Het is natuurlijk prettig als niet alleen jij, maar ook de natuur profiteert van je tuin. Dit is gemakkelijk te combineren met een ecotuin. Lees hier enkele tips voor een stijlvolle, maar ook een eco-friendly tuin.
ecotuin

WAT IS EEN ECOTUIN?

Een ecotuin is een tuin waarin rekening wordt gehouden met mens, natuur en het milieu. Dit klinkt als een hele onderneming, maar ook met kleine aanpassingen kun je al een groot verschil maken. Daarnaast heb je van aanpassingen die goed zijn voor de natuur en milieu, zelf vaak ook profijt. Je hoeft niet per se over een grote tuin te beschikken. Een ecotuin is in elke tuin mogelijk.
 
ecotuin
MENS
Het belangrijkste van een tuin is natuurlijk dat je er zelf van moet kunnen genieten. Na een drukke dag is er niets fijner dan ontspannen in je tuin. Dit is prima te realiseren in een ecotuin: een oase van planten, bloemen en natuurlijke producten. Daarnaast zal je zien dat je met een ecotuin veel geld kunt besparen. Een win-winsituatie dus.
 
ecotuin
NATUUR
 
De natuur staat centraal in een ecotuin. Dit betekent dus ook het welkom heten van planten in je tuin. Probeer zoveel mogelijk groen te laten terugkomen in de ecotuin. De tuin mag bestaan uit een grote variatie aan bloemen, planten en bomen. Probeer beton zo veel mogelijk te vermijden. Heb je toch een stevige ondergrond nodig? Kies dan producten met een natuurlijke uitstraling, zoals natuursteen, grind of hout.
 
ecotuin
Ook dieren zijn welkom in een ecotuin. Denk bijvoorbeeld aan vogels, egels en vlinders. Richt je tuin zo in, dat er genoeg voedsel te vinden is voor deze dieren. Denk bijvoorbeeld aan genoeg water en plaats struiken of bomen waar vogels bessen van kunnen eten. Kies ook voor enkelvoudige bloemen met nectar en stuifmeel. Hier kunnen bijen en vlinders makkelijk bij. Ook het plaatsen van vogelhuisjes en insectenhotels is sfeervol én diervriendelijk. Naast dat de aanwezigheid van deze dieren natuurlijk erg gezellig is, brengt dit ook veel voordelen met zich mee. Dieren kunnen namelijk al een groot deel van het onderhoud van de tuin op zich nemen. Zo maken dieren het gebruik van bestrijdingsmiddelen voor een groot deel overbodig. Slakken worden bijvoorbeeld graag gegeten door padden, egels en vogels. Lieveheersbeestjes, sluipwespen en oorwurmen eten juist weer bladluis. 
 
ecotuin
ecotuin
Heb je geen tuin, maar wil je toch graag bijdragen aan een duurzame wereld? Bekijk dan eens de mogelijkheden voor een tuin op je dak. Deze groendaken, ook wel ecodaken genoemd, zijn voorzien van verschillende soorten begroeiing, zoals mos en vetplanten. Dit ziet er niet alleen sfeervol en zomers uit, maar zorgt ook voor goede dakisolatie. Groendaken kunnen geplaatst worden op zowel hellende als platte daken.
 
ecotuin
 
MILIEU
In een ecotuin is het belangrijk om het milieu niet te vergeten. Duurzame maatregelen in een tuin hoeven niet moeilijk te zijn. Heb je bijvoorbeeld toch bestrijdingsmiddelen nodig? Kies dan niet voor chemische bestrijdingsmiddelen. Deze zijn slecht voor de natuur en het milieu. Kies liever voor biologische bestrijdingsmiddelen. Ook bij tuinmeubels is het belangrijk om te kiezen voor duurzame materialen. Kies bijvoorbeeld voor meubels van steigerhout of bamboe. Deze zijn niet alleen duurzaam, maar staan ook erg mooi in een natuurlijke tuin. Ook kun je letten op keurmerken. Neem bijvoorbeeld hout met een FSC keurmerk. Dan heb je de garantie dat het hout afkomstig is uit duurzaam beheerde bossen. 
Een belangrijk onderdeel van een ecotuin is het zelfvoorzienend tuinieren. Hier zijn verschillende mogelijkheden voor. Een eenvoudige maatregel die je kunt nemen is het plaatsen van een regenton in de tuin. Het water uit deze regenton kun je bijvoorbeeld gebruiken om de planten in je tuin water te geven. Hierdoor kun je weer profiteren van een lager waterverbruik. Heb je juist een maandelijkse energierekening die wel erg hoog oploopt? Dan kun je kiezen voor zonnepanelen. De zonnepanelen op je dak of in je tuin worden geplaatst en wekken schone energie op. Zonnepanelen kopen is een flinke investering, maar deze is door de verlaging van de energierekening ook binnen ongeveer 10 jaar weer terugverdiend. 
 
Het bekendste onderdeel van zelfvoorzienend tuinieren is misschien wel het verbouwen van je eigen voedsel. Met een moestuin kun je zelf kiezen welke soorten kruiden, groenten en fruit je wilt verbouwen. Het eindresultaat: gezond, lekker én goedkoop eten.
 
ecotuin
ecotuin
Een ecotuin is dus niet alleen goed voor de natuur en het milieu, maar ook voor jezelf. Je kunt kiezen voor een hele verbouwing van je tuin of voor enkele simpele maatregelen. Zo is een ecotuin voor iedereen haalbaar.
 
Samenwerking
Wat vind jij van een ecotuin?
 
Veel liefs,
Vanessa xxx

3 reacties

  1. Ow, wat mooi! Slim, zo een tuin op een dak! Mijn handen jeuken om die saaie tuin van ons op te knappen!

Reacties zijn gesloten.