De tuintrend van nu: schaduwdoek

Geplaatst door
Heerlijk als de zon zich weer wat meer laat zien. Iedereen krijgt nieuwe energie en de natuur bruist. Veel mensen vinden het echter niet prettig om pal in de zon te zitten. In de zon is het vaak te warm en het licht is fel voor de ogen. Ook vanwege schadelijke uv-straling is het wenselijk om de schaduw op te zoeken. Een goede bescherming tegen het felle zonlicht is een schaduwdoek. Zo’n zonnezeil is trendy, zeer praktisch in het gebruik en biedt veel mogelijkheden. Laat je inspireren!
 
schaduwdoeken zonnezeilen

FLEXIBEL

Een groot voordeel van een schaduwdoek is dat het flexibel in het gebruik is. Je kunt eenvoudig en snel schaduw creëren als het zonlicht te fel is. Vind je de zon juist koesterend? Verwijder het doek en je hebt weer een zonovergoten terras. Door deze flexibiliteit is een schaduwdoek ook zeer geschikt voor een tijdelijke verblijfplaats of op de camping. Span bijvoorbeeld een doek boven je tent als de temperatuur stijgt. Of fabriceer met speciaal bevestigingsmateriaal een schaduwrijk terras bij de caravan of boot. Je kunt het doek aan palen bevestigen, maar een boom of hek kan ook volstaan. 

RUIMTEBESPAREND

Heb je een kleine tuin of een balkon? Dan is een schaduwdoek ideaal, omdat je geen ruimte verspilt aan een parasolvoet. Het doek wordt namelijk bevestigd aan bijvoorbeeld de gevel van het huis, een schutting, een pergola of aan palen. Hierdoor heb je meer leefruimte en plaats voor je tuinmeubilair. Als de dagen kouder worden kun je het schaduwdoek met enkele eenvoudige handelingen loskoppelen. Daarna vouw je het doek op tot een handzaam pakket, waardoor het weinig opbergruimte in beslag neemt. Vaak wordt een schaduwdoek geleverd met opberghoes.

 

TRENDY
 
Een zonnezeil is niet alleen praktisch, maar geeft je tuin, balkon of terras ook een trendy en luxe uitstraling. Kies een doek in een hippe kleur, zodat je tuin een frisse boost krijgt. Ga bijvoorbeeld voor hemelsblauw of fuchsia voor een vrolijke touch. Houd je het liever iets rustiger? Subtiele tinten, zoals champagne, beige en taupe, zijn dan erg mooi. Je kunt ook meerdere driehoekige of vierkante schaduwdoeken naast elkaar hangen voor een extra speels effect. Door de doeken gedeeltelijk te laten overlappen vormen ze toch een geheel.
 
VEELZIJDIG
 
Onder een schaduwdoek kun je natuurlijk lekker loungen, maar er zijn meer mogelijkheden. Kinderen kunnen bijvoorbeeld heerlijk in de schaduw spelen met een doek boven de zandbak of het zwembad. Ze hebben zo een koele speelplek en worden tegelijkertijd beschermd tegen schadelijke uv-straling. Met een schaduwdoek creëer je ook eenvoudig schaduw boven een dierenverblijf, zoals een konijnenhok of kippenren. Heb je planten die niet in de felle zon mogen staan? Ook dan kan een schaduwdoek van dienst zijn. 
 
schaduwdoeken zonnezeilen
REINIGBAAR
Een schaduwdoek blijft extra lang mooi als je het zorgvuldig en droog opbergt en regelmatig reinigt. Door het doek schoon te houden voorkom je schimmelvorming. Los vuil kun je verwijderen met een doekje. Gebruik in ieder geval geen borstels of chemische producten, want die kunnen de speciale coating aantasten. Deze coating is er juist voor bedoeld om vuil te weren. Je kunt het doek eenvoudig en snel reinigen in de wasmachine. Laat het doek daarna goed in de buitenlucht drogen. 
 
WEERBESTENDIG
 
Schaduwdoeken zijn weerbestendig en kunnen bijna het hele jaar buiten hangen. Vooral als het doek in een schuine hoek hangt, zodat neerslag er makkelijk vanaf glijdt. Veel doeken zijn gemaakt van polyester, waardoor ze na een regenbui snel drogen. Wil je het doek zo lang mogelijk mooi houden? Berg het dan op vanaf eind oktober tot en met februari. In deze maanden heeft een schaduwdoek weinig toegevoegde waarde, maar heeft het wel veel te lijden van de weersomstandigheden. Sneeuw en hoge windsnelheden doen het doek bijvoorbeeld geen goed. 
 
BESCHERMEND
 
Een schaduwzeil beschermt voor 90-95% tegen schadelijke uv-straling. Dit is van belang, omdat uv-licht huidziekten kan veroorzaken en ervoor zorgt dat de huid dunner wordt en sneller veroudert. Daarom is voldoende uv-filtering noodzakelijk, zeker voor kinderen. Een schaduwdoek beschermt je ook tegen nieuwsgierige blikken van buitenaf. Erg handig als je een nieuwsgierige bovenburen hebt of gewoon wat meer privacy wilt
BETAALBAAR
 
In vergelijking met bijvoorbeeld een uitvalscherm of ander vast zonnescherm zijn de doeken in verschillende prijsklassen verkrijgbaar en daardoor voor iedereen betaalbaar. De prijs wordt onder andere bepaald door het formaat en de kwaliteit van het materiaal. Een schaduwdoek van een degelijke kwaliteit gaat lang mee en is dus een duurzame aankoop.
 
schaduwdoeken zonnezeilen


Samenwerking
Wat vind jij van schaduwdoeken? 
Veel liefs,
Vanessa xxx

11 reacties

  1. Ik zie die doeken inderdaad meer en meer tevoorschijn komen. Ik ben meer voor de pergola-tenten omdat ik dat veel gezelliger vind en omdat dat de wind ook tegenhoudt 🙂

  2. Wat leuk zeg, ik zou het wel kopen. Ik zou het vooral erg fijn vinden voor mijn dochtertje die ik liever niet volop in de zon laat. En een parasol werkt niet altijd even fijn dus dit ga ik voor volgend jaar even onthouden.

  3. Ik heb laatst nog met zo een doek in mijn handen gestaan.. onze parasol staat in een plant, met de stok in de aarde (inventief, hè)… maar ik wil meer schaduw. Ik kan slecht tegen de felle zon …denk dat ik er toch een ga halen. 🙂

  4. Leuk om te lezen is een aanrader om zo een schaduwzeil aan te schaffen door zijn grote oppervlakte en door zijn mooi kleur.

  5. Interessant artikel dit schaduwzeil geeft je toch veel mogelijkheden het beschermd je tegen de zon heef een mooi design de kleuren zijn prachtig en het geeft je bewegings vrijheid ik zou het mij aanschaffen top.

  6. Ik vind het zo mooi! Ik zou ook wel zo een willen op mijn terras want in de tuin heb ik al een soort van veranda.

Reacties zijn gesloten.