Kun je inbouwspots zelf installeren? Ontdek of het echt zo eenvoudig is als het lijkt
Verlichting is een van de belangrijkste zaken in je woning. De juiste soort lampen en hun plaats zijn cruciaal. In ruimtes waar je veel licht nodig hebt, is het inbouwen van kleine spotjes, in bijvoorbeeld het plafond, een mooie moderne manier om verlichting aan te brengen. Toch kiezen we voor het gemak vaak liever voor gewone plafond- of hanglampen. Die hang je eenvoudig op en je draait het peertje erin en klaar. Maar wist je dat je inbouwspots prima zelf kunt installeren? Het vraagt even wat aandacht, maar dan krijg je er dubbel en dwars iets voor terug in je huis. Lees daarom snel verder om stap voor stap te ontdekken hoe jij inbouwspots installeert.
Zo begin je met de installatie
Het allerbelangrijkste wat je eerst moet doen als je inbouwspots gaat installeren, is de juiste lampjes kiezen voor jouw project. Je kunt inbouwspots in allerlei vormen, kleuren en maten kopen van vierkant tot rond en van zwart omlijst tot wit of zilver. Ook de warmte, vaak uitgedrukt in lumen en functies zoals de dimbaarheid, spelen een rol in je keuze.
Voor je woonkamer is een dimbaar spotje bijvoorbeeld prettig, maar op de gang, badkamer of overloop speelt het misschien een minder grote rol. In een vochtige ruimte, zoals de badkamer of misschien zelfs de keuken, moet je weer rekening houden met de waterbestendigheid van de inbouwspots.
Zodra je een inbouwspot hebt gevonden, is het belangrijk om na te gaan of je alle spullen in huis hebt om de installatie te beginnen. Op Ledinbouwspotsleds.be vind je meer informatie over deze benodigdheden. Hier kun je ook zoeken naar de inbouwspots die passen bij het project dat jij in je hoofd hebt.
Wat heb je nodig om te starten met je klus?
Je hebt je inbouwspots gevonden die passen bij je klus. Nu is het tijd om spullen klaar te leggen om aan de slag te gaan. Het belangrijkste dat je nodig hebt, is een elektrische draad (230V). Onthoud daarbij dat je met 2×0,75 mm draad maximaal 10 spotjes aan kunt sluiten. Met 2×1,00 mm draad kun je minder of juist meer dan 10 inbouwspotjes aansluiten. Het is daarom belangrijk om niet te weinig draad te kopen als je veel spotjes ophangt.
Ga je lampjes ophangen in een vochtige ruimte zoals de badkamer? Kies dan voor 2×1,00 mm hittebestendige draad. Om de benodigde kabellengte te berekenen, tel je de afstand tussen de centraaldoos op het plafond en de eerste spot op. Tel daar bovenop het aantal spotjes dat je gaat ophangen. Daarna maak je de rekensom: 200 mm x het aantal inbouwspots.
Voor de verbindingen tussen de kabels gebruik je zogenoemde Wago-lasklemmen. Deze zijn erg eenvoudig te gebruiken. Je hebt 2 lasklemmen nodig om de stroomkabel met de plafondcentraaldoos te verbinden, en 2 per spot. De benodigde hoeveelheid lasklemmen kun je heel eenvoudig berekenen: 2 + (aantal spots x 2).
Als je de spots niet direct op de plafondcentraaldoos kunt aansluiten, kun je ze ook verbinden met een stekker voor in een stekkerdoos. Zorg ervoor dat de stekker geschikt is voor het vermogen van de spotjes en dat de kabels veilig zijn aangesloten.
Tot slot heb je een aantal gereedschappen nodig, zoals een schroevendraaier met voltmeter om te controleren of de stroom er wel echt af is. Om kabels op lengte te snijden heb je een kabelstripper nodig. Vergeet daarnaast niet om handschoenen te dragen om je handen te beschermen tegen scherpe randjes van de kabels en gebruik een stevige ladder, zodat je overal goed bij kunt. Je zou eventueel ook een lamp op een accu kunnen gebruiken als de ruimte waar je werkt weinig daglicht heeft. Zo zie je alles toch goed terwijl je werkt.
Haal de stroom eraf voordat je begint met klussen
Al je spullen staan klaar, je hebt de juiste spotjes gekozen voor je project en je bent klaar om de klus te beginnen. Nu is het allerbelangrijkste het uitschakelen van de stroom. Je mag nooit klussen zonder de elektriciteit aan te laten staan, want dat is levensgevaarlijk. Controleer met een speciale schroevendraaier met voltmeter, of een vergelijkbaar gereedschap met zo’n meter, of de stroom er zeker te weten af is. Pas daarna kun je beginnen met kabels en lampjes aanleggen.
Sluit je spotjes aan en plaats ze
Breng je spotjes parallel aan. Dat betekent dat niet alle spotjes stoppen met licht geven als eentje niet meer werkt. Lichtsnoeren voor je kerstboom zijn tegenwoordig ook zo geschakeld. Als je spotjes in serie schakelt, kan dit probleem zich wel voordoen.
Het is nu tijd om de kabels op maat te knippen. Strip eerst 20 mm van de witte beschermmantel van de stroomkabel. Nu zie je bruine en blauwe draden binnenin de kabel. Je moet nu 3 mm van de blauwe en bruine draden wegknippen om het binnenste koperdraad te kunnen zien. Gebruik voor dit klusje een lasklem om de bruine draad van de plafondcentraaldoos te verbinden met de bruine draad van de stroomkabel. Je kunt dit ook doen voor de blauwe draad. Let wel op: verbind nooit draden van andere kleuren met elkaar. Dat kan kortsluiting veroorzaken!
Je moet de draden van de trafo (of de spot die zijn eigen trafo heeft) in de lasklem stoppen. Zorg ervoor dat de draden goed vastzitten, zodat er geen los contact is. Heeft het spotje een eigen trafo? Druk dan het spotje met de veertjes in het plafond. Zo weet je zeker dat deze goed blijft zitten. Gaat het om een aparte trafo? Plaats dan de trafo in het gat in het plafond, draai de spot in de stekker en zorg ervoor dat de spot goed vastzit.
Nu trek je de stroomkabel over het plafond. Laat bij elk zaaggat een lus van 200 mm hangen. Dit maakt het later makkelijker om de spotjes te monteren. Herhaal deze stappen voor alle spotjes die je wilt installeren en je hebt succesvol je inbouwspots met ledlampjes geïnstalleerd.
Voorwerk om aan de slag te gaan
Voor dit stappenplan zijn we ervan uitgegaan dat je alvast zaaggaten in je plafond hebt gemaakt. Als je dit niet hebt gedaan, moet je die wel eerst maken, anders kun je de spotjes niet installeren. Mocht je over een stap twijfelen en niet zeker weten of je handig genoeg bent om ze te installeren? Bel dan een vakman, want het zou zonde zijn als je iets beschadigt aan je inbouwspotjes of bekabeling door onzorgvuldig te werk te gaan.
Als je verstandig de elektriciteit uitschakelt hoef je geen schrik te hebben dat je iets gevaarlijks doet, want zonder elektriciteit kun je geen schokken krijgen. De elektriciteit uitschakelen is dan ook de belangrijkste stap in het installatieproces want veiligheid staat voorop!