Voor het eerst op jezelf wonen? Lees eerst deze 5 tips! 

Geplaatst door

Ga je voor het eerst op jezelf wonen? Dan staat er een spannend, nieuw avontuur op jou te wachten. Maar het is ook een avontuur waar veel bij komt kijken. Denk aan het beheren van je financiën, het inrichten van je stekje en het regelen van enkele administratieve zaken. Deze aspecten maken de verhuis misschien wat overweldigend, maar dit artikel helpt je alvast op weg.

voor het eerst op jezelf wonen

Voor het eerst op jezelf wonen: 5 tips

1) Doe aan budgettering

Sta je op je eigen benen, dan is het cruciaal om een budget op te stellen en je financiën te beheren. Zeker meubels kopen, zal in het begin een groot deel van je kosten innemen. Maak hiervan een lijst en zet ook je maandelijkse uitgaven zoals huur, nutsvoorzieningen, boodschappen en transportkosten erop. Streef ernaar om niet meer dan 30% van je inkomen aan huisvesting te besteden. Apps of spreadsheets zullen je hierbij zeker ondersteunen en eventuele issues vroegtijdig aanpakken.

2) Maak van je huis een thuis

Creëer een ruimte die echt van jou is door deze te personaliseren met decoratieve elementen. Die kunnen variëren van kunstwerken en foto’s tot planten en kleurrijke kussens in je zetels. Investeer ook in enkele essentiële meubelstukken die zowel functioneel als comfortabel zijn. Een comfortabele bank, een stevig bed en voldoende opbergruimte maken het verschil in je dagelijks leven.

3) Leer basisvaardigheden

Als alleenwonende is het aangeraden om enkele basisvaardigheden voor huishoudelijk beheer onder de knie te krijgen. Dit omvat taken zoals koken, schoonmaken, wassen en reparaties in huis. YouTube en online tutorials zijn ideaal om deze zaken jezelf aan te leren. Neem de tijd om te oefenen en wees niet bang om hulp te vragen aan vrienden of familie als je ergens niet zeker van bent.

4) Investeer in kwalitatieve keukenapparatuur

Eén van de grootste aanpassingen van het alleen wonen is de verantwoordelijkheid voor je eigen diner. Om deze elke dag snel op tafel te zetten, is het de moeite waard om te investeren in enkele essentiële keukenapparaten zoals een blender, een goede koekenpan en een betrouwbare oven.

5) Bouw een ondersteunend netwerk op

Vrienden en familie, maar ook nieuwe mensen uit de buurt zijn vaak een grote hulp wanneer je echt met een probleem zit. Daarom is het belangrijk om een ondersteunend netwerk op te bouwen. Wees actief in het ontmoeten van nieuwe mensen door deel te nemen aan lokale evenementen of lid te worden van clubs en verenigingen die je interesses delen.