Een video cv maken vraagt wat lef, maar het biedt wel voordelen bij het solliciteren. Het is een originele manier om jezelf te presenteren aan bedrijven en het onderscheidt je van andere sollicitanten. Daarnaast is het een leuke manier om ‘face-to-face’ kennis te kunnen maken met een potentiële werkgever. Maar hoe neem je een kwalitatief goede video op? Internationaal rekruteringskantoor Robert Walters deelt enkele praktische tips.
Zo maak je een video cv als een pro
Stap 1: wat ga je zeggen?
Wat moet je zeggen in een video cv? Voordat je begint met opnemen, moet je natuurlijk weten wat je wil vertellen in je video. In een video cv vertel je niet alleen wat je aan werkervaring en skills hebt, maar laat je ook een stukje persoonlijkheid zien – iets wat niet te zien is op je standaard cv. Een goede video cv bevat de volgende onderdelen:
– Begin je video met een korte introductie over jezelf: wie ben je? Wat vind je leuk om te doen? Vertel in een paar korte zinnen wie jij bent.
– Vervolgens kun je iets vertellen over je werkervaring: wat waren je taken en verantwoordelijkheden en wat heb je hier geleerd?
– Wat kun je? Vertel welke skills jij hebt en waar je in uitblinkt. Wat maakt jou uniek?
– Wat wil je? Vertel waar je naar op zoek bent: wat wil je in je volgende job doen? Waar word je enthousiast van en krijg je energie van?
– Een goede afsluiter: het is erg makkelijk om af te sluiten met ‘bedankt voor het kijken naar mijn video cv’. Dit is alleen niet heel pakkend. Je wil de kijker tot actie aanzetten – het doel van je video is natuurlijk om uitgenodigd te worden voor een gesprek. Vraag dus aan het einde van je video of de kijker contact met je opneemt. Probeer het zo origineel mogelijk te maken.
Stap 2: de voorbereiding
Je hebt nu een idee van wat je gaat vertellen in je video cv. Nu is het key om goede voorbereidingen te treffen. Zorg allereerst dat je de tekst voor je video uit je hoofd kent. Schrijf de tekst van tevoren op en oefen die goed in. Zo voorkom je dat je tijdens het opnemen gaat hakkelen en kom je natuurlijker en professioneler over.
Maak een proefopname om te checken of je video niet te kort of te lang is. Een video cv moet tussen de 60 en 90 seconden lang zijn. Is die langer, dan verliezen mensen al snel hun aandacht. Is de video korter, dan kan je nét te weinig over jezelf vertellen.
Daarnaast is het belangrijk om, vóór je gaat opnemen, naar je omgeving te kijken. Je wil bijvoorbeeld goed zichtbaar zijn in je video. Let daarom op een goede belichting: zorg dat het licht van voren of van de zijkant komt, niet van achteren. Ga je bijvoorbeeld met je rug naar een raam staan, dan word je een donkere vlek en kan de kijker je gezicht niet zien. Niet zo gezellig.
Zorg ook voor een rustige achtergrond, bijvoorbeeld een muur. Er mag best iets op de achtergrond te zien zijn, bijvoorbeeld een plant of een schilderij of een ander element dat iets van je persoonlijkheid laat zien. Maar hou het professioneel: neem je video niet op in je slaapkamer met op de achtergrond een onopgemaakt bed. Vermijd ook achtergrondgeluiden. Neem je video op een rustig moment van de dag op en hou je ramen en deuren dicht.
Waarschijnlijk neem je de video op met je telefoon. Zorg dat je telefoon tijdens het filmen stevig staat en niet te veel beweegt. Hou niet zelf je telefoon vast alsof je een selfie maakt, maar zet hem ergens neer. Heb je geen tripod? Vraag dan een huisgenoot om hulp of stapel een paar boeken op elkaar op je eettafel. Zorg dat de batterij van je telefoon vol is. Het zou zonde zijn als je telefoon midden in die fantastische take opeens uitvalt. Tot slot: film horizontaal en zorg dat je er representatief en professioneel uitziet.
Tijdens het opnemen
Tekst: check. Voorbereiding: check. Time to shine! Tijdens het opnemen van de video moet je je bewust zijn van hoe je overkomt. Ga niet te ver van de camera af staan, dit komt onpersoonlijk over en zo maak je minder verbinding met de kijker. Zet de camera op ooghoogte, ga in het midden van het beeld staan en hou de afstand aan die je normaalgesproken zou aanhouden wanneer je iemand face-to-face spreekt. Een goede leidraad hiervoor is zorgen dat je gezicht en schouders zichtbaar zijn in beeld.
Neem de video staand op. Zo kom je automatisch zelfverzekerder en sterker over. Als je toch liever zit, zorg dan dat je rechtop zit. Praat rustig en duidelijk en zorg dat je goed verstaanbaar bent. Belangrijk: het voelt misschien wat ongemakkelijk, maar kijk in de camera. Zo lijkt het net alsof je iemand recht aankijkt. Kijk je continu om je heen tijdens de video, dan lijkt het alsof je afgeleid bent en niet geïnteresseerd bent in wat je vertelt. Tot slot: blijf glimlachen. Vrolijkheid is aanstekelijk.
Don’t stress
Na het lezen van al deze tips denk je misschien: pfff, wat een werk, zo’n video! Maar trust us: met een goede voorbereiding kom je er wel. Het voordeel van een video opnemen, is dat je kan blijven opnemen tot je zelf tevreden bent. Neem verschillende versies van je video op en kijk na elke take wat beter kan. Kies daarna de beste opname. Hoe meer je oefent, hoe beter het eindproduct. En onthoud: don’t stress en blijf jezelf!
Lees ook:
Wat zoekt een werkgever in een werknemer?
Uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek? Tips voor een gepaste reactie
Hoe jezelf voorstellen bij een sollicitatie?