Rond de kerstperiode is hij ontzettend populair: de kerstster. Maar wist je dat een kerstster plant niet alleen rond Kerst bloeit, maar dat je hem met de juiste verzorging nog maanden goed kunt houden? Daarom deel ik in dit artikel een aantal tips over een kerstster verzorgen. Wanneer je deze tips opvolgt, blijft jouw kerstster plant het langst mooi!
1. Kerstster plant water geven
Ben jij iemand die de planten vaak vergeet water te geven? Dan heb ik goed nieuws voor jou: de kerstster plant heeft weinig water nodig. Wanneer de plant te veel water krijgt, zal je zien dat de bladeren uitvallen. Check altijd goed dat er geen laagje water meer in de pot zit want de kerstroos houdt niet van natte voetjes. De meest ideale manier om de kerstroos water te geven, is de plastic kweekpot één keer per week even in een badje met lauwwarm water te zetten. Laat de kerstroos daarna goed uitdruppelen voordat je hem weer op zijn plek zet.
2. Kerstster verzorgen: de temperatuur
De kerstster plant is zeer temperatuurgevoelig. Je zet hem het best op een plek waar het tussen de 15 en 22 graden is. Als het ’s nachts in je huis afkoelt tot minder dan 15 graden, dan is de kerstroos wellicht niet jouw perfecte plant. Zet de plant op een lichte, zonnige plaats maar nooit in direct zonlicht. In direct zonlicht is de kans groot dat de bladeren zullen verbranden. Dat wil je natuurlijk niet, want de bladeren zijn net zo mooi van kleur.
3. Let op met tabak, vruchtgroenten en fruit
Bij de verzorging rode kerstster is het handig om te weten dat veel kerststerren ethyleengevoelig zijn. Ethyleen is een natuurlijk hormoon dat de plant veroudert. Daarom is het belangrijk dat er geen externe bronnen van ethyleen aanwezig zijn in de buurt van de kerstroos. Denk hierbij aan tabak, vruchtgroenten zoals tomaten en fruit zoals bananen.
4. De kerstroos is giftig voor katten en honden
Heb je katten of honden in huis rondlopen? Dan is het niet zo verstandig om een kerstroos in huis te halen. Aangezien je viervoeter deze plant als iets lekkers ziet, kan het wel eens gebeuren dat je op kerstavond met je kat of hond bij de dierenarts zit. Om dat te voorkomen, kan je beter een andere kamerplant kopen. Ook deze kamerplanten zijn giftig voor jouw huisdier!
Zo, dit zijn een aantal tips voor de verzorging van een kerstster. Wanneer je deze tips opvolgt, kan je het langst van je mooie plant genieten. Heeft jouw kerstroos de winter overleefd? Dan kan hij in de zomer naar buiten. Mits hij op een beschutte plaats komt te staan. Gooi de plant na de feestdagen dus niet weg want dat is natuurlijk zonde!
Veel liefs,
Vanessa xxx
Lees ook:
Kersttrends 2023: stylen met kerststerren
Kerstverlichting voor buiten kopen? Check deze handige tips!