Glas in lood: eeuwenoud maar toch verrassend mooi

Geplaatst door

Glas in lood, de meeste mensen kennen het uit Middeleeuwse kerken. Echter zie je glas in lood ook terug in veel jaren ‘30 woningen. Dit type glas is reeds eeuwenoud en geeft een woning vaak een authentiek en uniek karakter. Door het gekleurde glas komt het zonlicht in verschillende kleuren naar binnen en dat ziet er ontzettend mooi uit! Wist je trouwens dat glas in lood niet alleen in ramen wordt gebruikt, maar ook in deuren en plafonds? In deze blogpost vertel ik meer over glas in lood en laat ik een paar prachtige voorbeelden zien.

glas in lood

Een eeuwenoude techniek

Oorspronkelijk is glas in lood een techniek die ontstaan is toen er nog geen mogelijkheden waren om grote glasplaten in z’n geheel te produceren. De grote kerkramen zijn hier een goed voorbeeld van. Een ruit voor grote kerkramen moest namelijk opgebouwd worden uit verschillende, kleine stukjes glas. Hierdoor was het wel mogelijk om met verschillende stukjes gekleurd glas, mooie afbeeldingen in ruiten te creëren.

glas in lood plaatsen

De voordelen en nadelen van glas in lood

Deze vorm van glasbewerking zorgt voor veel sfeer in huis, zeker door de authentieke uitstraling. Op zonnige dagen komt het zonlicht door het gekleurde glas in allerlei kleuren naar binnen en dat ziet er prachtig uit! Echter brengt deze vorm van beglazing ook een aantal nadelen met zich mee.

Dit komt doordat de technieken voor het maken van glas in lood zeer oud zijn. In de Middeleeuwen werd nog maar weinig rekening gehouden met de isolatiewaarde van glas. Aangezien glas in lood meestal maar uit één laag bestaat, isoleert het glas dus slecht. Bovendien zorgen de vele verbindingen tussen de glazen plaatjes ervoor dat het glas gemakkelijk tocht creëert.

glas in lood voorzetraam

Glas in lood voorzetraam

Bestaande ramen van glas in lood zijn dikwijls oud, uniek en erg kwetsbaar. Daarom kan het lastig zijn om een oplossing te vinden om de ramen zo goed mogelijk te verduurzamen, en tocht en kou te voorkomen. Het plaatsen van voorzetramen is een goede optie! Zowel aan de binnenkant als aan de buitenkant van het raam wordt dan een extra glasplaat geïnstalleerd. Deze glasplaat beschermt het raam tegen weersinvloeden van buitenaf. Daarnaast heeft de plaat een isolerende functie omdat het tocht en kou tegenhoudt.

glas in lood enkel glas

Nieuw glas in lood raam plaatsen

Tenslotte is het ook mogelijk om een nieuw glas in lood raam in je woning te plaatsen. Het voordeel van een nieuw raam is dat je het naar eigen wens kunt ontwerpen, om zo een bepaalde sfeer te creëren. Wanneer je voor een nieuw exemplaar gaat, dan wordt het glas vrijwel altijd gecombineerd met een doorzichtige glasplaat. Hierdoor zal het beter isoleren en water- en winddicht worden. Op die manier kan je alsnog de unieke en authentieke sfeer van glas in lood in huis halen, zonder dat je er nadelige gevolgen van ondervindt.

Volg mijn blog via Facebook of Bloglovin

Veel liefs,
Vanessa xxx