Een fietstocht: ook in de winter een prima idee!

Geplaatst door

Heb je zin om er op je vrije dag eens lekker op uit te gaan? Een dagje fietsen is heerlijk! Dacht jij dat dat in de winter helemaal niet mogelijk was? Zeker wel! Met de juiste voorbereiding kun je ook in de winter prima een dagje gaan fietsen. Zoek een leuke fietskaart uit en pomp je banden op. Een fietstocht in de winter is een prima idee.

fietstocht in de winter

De route

Stippel op voorhand de route uit. Op Bibliotrek kun je bijvoorbeeld een hoop mooie fietsroutes vinden. Houd er rekening mee dat de natuur natuurlijk niet in volle bloei is. Een route door mooie steden of dorpjes is in koude maanden dus een goed idee. Toch liever de natuur in: zoek op internet op welke polders er in de winter ook mooi bij liggen. Wil je liever buiten Nederland? Kreta, Mallorca en Zuid-Italië zijn dan de beste plekken om te bezoeken.

De juiste kleding

Wanneer het weer wat minder meewerkt is de juiste kleding van cruciaal belang. Zorg dus dat je wat kleding betreft goed voorbereid bent op je winterse fietstocht. Als je tegen de wind in fietst kan het flink koud worden. Draag dus goede handschoenen en houd de kraag van je jas winddicht met een fijne sjaal. Een panty of thermolegging onder je broek houdt je benen lekker warm en een goede muts beschermt je hoofd op hele koude dagen tegen een brainfreeze. Zorg dat er altijd wat regenkleding in je rugzak of fietstassen zit, ook als het weerbericht zon aangeeft. Het winterse weer kan grillig zijn. Als het koud is buiten, is het vervelend om overvallen te worden door regen.

Let op: Ga je fietsen in het donker? Vergeet dan zeker niet om goede verlichting te voorzien. Voor fietsverlichting kan je terecht op BikeBudget.nl. Je vindt er ook tal van fietsonderdelen en handige fietsaccessoires, zowel voor gewone als elektrische fietsen. 

Pauzeren

Als je lang gaat fietsen, moet er zo nu en dan ook gepauzeerd worden. In de winter is een picknick of koffie uit een thermoskan op het gras niet zo’n goed idee. Zorg daarom dat je fietsroute ook om de zoveel tijd langs een cafeetje leidt. Daar kun je tussendoor even lekker lunchen of genieten van een warme kop chocomelk. 

Bereid de terugkomst voor

Na een lange fietstocht ben je moe en voldaan en is het vervelend wanneer er eenmaal thuis nog van alles moet gebeuren. Je wilt immers het liefst direct op de bank ploffen. Bereid je thuiskomst voor en maak de dag van tevoren bijvoorbeeld al een lekkere pan soep. Deze hoef je dan bij thuiskomst alleen maar op te warmen. Heerlijk om na zo’n lange dag met een kom op schoot op de bank voor de TV neer te kunnen ploffen.