Hoe herken je een valse webshop?

Geplaatst door

Hoe herken je een valse webshop? – Online shoppen, we doen het meer dan ooit tevoren. Hierdoor wordt de kans ook steeds groter dat we met nep websites te maken krijgen en online worden opgelicht. Daarom leg ik je uit hoe jij een valse webshop kunt herkennen zodat jij niet kan worden opgelicht. Een fake webshop kan er op het eerste gezicht professioneel uitzien, maar met onderstaande tips haal jij ‘m er direct uit! 

hoe herken je een valse webshop

Hoe herken je een valse webshop?

1. Geen keurmerk

Hoe herken je een fake webshop? Iedere betrouwbare webshop moet een keurmerk hebben. Met zo’n keurmerk bewijs je aan de klant dat de kans klein is dat het een neppe webshop is. Je kunt zo’n keurmerk als volgt herkennen: Webshop Keurmerk, Thuiswinkel Waarborg, TrustedShops, WebwinkelKeur en Qshops. Wil jij shoppen in een webshop, maar heeft deze geen keurmerk? Dan is de kans zeer groot dat het een fake webshop is.

2. Goedkoop en/of hoge kortingen

Zijn de prijzen véél goedkoper dan in andere webshops? Dan is de kans groot dat het een valse webshop is. Ook als deze webshop hoge kortingen heeft, is de kans groot dat het een nep website is. Gebruik je gezonde verstand. Als een bepaalde korting te mooi lijkt om waar te zijn, dan is dat dikwijls ook zo. Zijn alle maten nog beschikbaar? Ook dat is vreemd als het om hoge kortingen gaat. Meteen dichtklikken is de boodschap!

3. Geld overschrijven

Je kunt een fake webshop ook herkennen aan de betaalmethoden. De meest voorkomende betaaloptie is iDeal. Als de webshop waar je wilt shoppen deze betaalmethode niet heeft, en je alleen kunt betalen via overschrijving, dan gaat het niet om een betrouwbare website. Ook als het een buitenlands rekeningnummer is, klopt er iets niet. In dat geval moet je onmiddellijk je aankoop stoppen.

4. Advertenties

Ten slotte doe je er goed aan om na te denken of je via een advertentie op de website bent gekomen. Nep websites adverteren namelijk dikwijls via Facebook of andere social media. Het klinkt misschien betrouwbaar, maar één advertentie van een webshop is geen garantie dat die website echt betrouwbaar is. Twijfel je? Check dan de vorige punten om zeker te zijn dat het geen fake webshop is.

Lees ook: Geld besparen bij online shoppen: zo doe je dat