Hoe krijg je een strakke pot open? 5 manieren!

Geplaatst door

Niets is zo frustrerend als een strakke pot die niet open wil. Je gebruikt al je kracht maar eindigt met stijve vingers, een pijnlijke pols en heel wat gevloek. Hoe krijg je een strakke pot open? Je kunt twee dingen doen: je roept er een sterker persoon bij of je gebruikt één van deze vijf manieren om de klemmende pot open te maken. Want wie niet sterk is, moet slim zijn! 

hoe krijg je een strakke pot open

1. Strakke pot openmaken met genoeg grip

Wat als je een glazen potje niet open krijgt? In dat geval heb je genoeg grip nodig. Misschien zijn je handen te glad en krijg je de pot daarom niet open, met als gevolg pijn en frustratie. Neem een doek en maak die een beetje vochtig of draag rubberen handschoenen om meer grip te krijgen. Je kunt ook rubberen elastiekjes om het deksel doen en zo meer grip krijgen. Pak het deksel stevig vast, oefen er druk op uit en draai het er zo af. Je kunt ook de volledige pot vastpakken en van onder druk uitoefenen en hem zo losschroeven. Lukt dit allemaal niet? Probeer dan één van de volgende trucjes.

2. Vastzittend deksel openen met een lepel of mes

Deksel openen hulpmiddelen? Het deksel op een glazen pot wordt vacuüm gezogen zodat er geen lucht bij kan en de inhoud niet snel bederft. Dit is dan ook de reden waarom die deksels zo lastig open te krijgen zijn. Hoe maak ik een vacuüm los? Door het vacuüm op te heffen met een theelepel of botermes. Steek het puntje van het lepeltje of mes onder de dop en gebruik het bestek als een hefboom. Hierdoor zal je het deksel een beetje kunnen openen. Wanneer je een plop hoort, is de pot niet langer vacuüm en kan je het deksel er makkelijk afdraaien. Soms met behulp van de eerste tip.

wat als je een glazen potje niet open krijgt

3. Pot openen door te slaan

Je kunt ook met de pot tegen een hard oppervlak slaan. Houd de pot bijvoorbeeld in een hoek van 45 graden en sla met een neerwaartse beweging de rand van het deksel tegen je aanrechtblad. Het is natuurlijk wel belangrijk dat je niet te hard slaat want je wilt de glazen pot niet breken. Een veiligere manier is om met de achterkant van een mes tegen de onderkant van het deksel te slaan. Door het deksel op verschillende plekken een flinke tik te geven, zal je de glazen pot waarschijnlijk kunnen openen.

4. Pot openen warm water

Hoe open je een pot augurken of een andere glazen pot? Dikwijls kan je de pot niet openen door het vacuüm en dit vacuüm wordt versterkt door de kou. Een potje dat uit de koelkast komt is daardoor extra moeilijk open te krijgen. Door de pot te verwarmen, hef je het vacuüm op en als het om een metalen deksel gaat, zal dit uitzetten. Hierdoor kan je het deksel makkelijker openen. Je kunt met een haardroger het deksel verwarmen, maar je kunt de pot ook even in warm water leggen voor hetzelfde effect.

5. Scherpe schroevendraaier

Tenslotte kan je een strakke pot openkrijgen met behulp van een scherpe schroevendraaier. Door een gat in het deksel te prikken, komt er lucht bij en kan je het deksel er volledig afschroeven. Dit kan uiteraard alleen als je niet van plan bent om de pot verder te bewaren. Of je moet het eten in een ander potje of bewaardoos doen, dat kan natuurlijk ook.

deksel openen hulpmiddelen

Met deze handige tips kan jij vanaf nu ook een glazen pot openen. Eens je een goed trucje hebt gevonden, heb je geen hulp meer nodig en kan je zelf je plan trekken. En dat zonder frustratie en pijn!

Veel liefs,
Vanessa xxx