Waarom de zomervakantie een uitdaging wordt voor ons

Geplaatst door

Deze namiddag gaat de zomervakantie van start, wat betekent dat de school twee maanden gesloten zal zijn. Terwijl iedereen alvast “Fijne vakantie!” roept, zijn Glenn en ik daar niet zo enthousiast over. Voor ons betekent dit namelijk dat de structuur van Lara twee maanden zal wegvallen en alles op onze schouders zal terechtkomen. Terwijl Lara normaal een goedgevulde dagbesteding krijgt op school, is het nu aan ons om haar dagen zo goed mogelijk op te vullen. Dat wordt best een uitdaging voor ons.

zomervakantie autisme

Actief kind

Lara is een druk en actief kind dat constant op zoek is naar prikkels. Zodra ze ’s ochtends haar ogen opent – wat trouwens altijd heel vroeg is – is ze niet meer te houden en schiet ze direct in actie. Ze moet constant iets om handen hebben want anders verveelt ze zich en dat uit zich in negatief gedrag. Dat autisme alleen voorkomt bij rustige kinderen is dus een fabeltje. Lara heeft ook veel symptomen van ADHD maar is te jong om getest te worden. Het zou dus kunnen dat ze autisme én ADHD heeft, maar dat weten we op dit moment niet zeker. 

Daarnaast is Lara een kind dat moeilijk alleen kan spelen. Hoewel ze de laatste tijd steeds vaker momentjes heeft dat ze even alleen speelt, moet er het merendeel van de tijd toch echt samen gespeeld worden. Dit maakt vakanties extra zwaar omdat we er van 05:00 uur ’s ochtends tot ’s avonds bij het slapengaan mee bezig moeten zijn. En dan zijn er natuurlijk ook nog de slaapproblemen

Dagbesteding

Op school heeft Lara een goede structuur en is haar dag prima gevuld met allerlei activiteiten. Ze weet wat er gaat gebeuren en wat ze mag verwachten. Zodra ze thuiskomt van school, neem ik over (Glenn werkt voltijds) en speel ik met haar. Echter zijn dit iedere dag maar een paar uurtjes, wat niet vergelijkbaar is met verlengde weekends of vakanties. De herfst- en paasvakantie valt nog mee, maar de zomervakantie van twee maanden is toch wel andere koek. 

Op vakantie

Ik hoor jullie al denken: “Tja, dan gaan jullie toch gewoon een weekje op vakantie?”. Echter is het voor ons als gezin niet vanzelfsprekend om op vakantie te gaan. Althans, nu nog niet, misschien wel als Lara ouder is. Glenn en ik zouden niks liever willen dan een weekje genieten van zon, zee, strand. Maar als je kind autisme heeft, is er van genieten niet echt sprake. Voor Lara staat reizen gelijk aan een andere omgeving, een ander bed en ander eten. Slapen en eten zorgen thuis al voor problemen, laat staan op vakantie.

Bovendien moeten we haar op reis ook goed weten bezig te houden. Aangezien ze elke dag wakker is om 05:00 uur, lijkt het ons niet fijn om telkens drie uur af te tellen tot we kunnen gaan ontbijten op hotel. Of als we een vakantiehuisje kiezen: om drie uur te moeten wachten tot er een binnenspeeltuin of zwembad opengaat. Ook het feit dat Lara nauwelijks alleen speelt, houdt ons tegen om op vakantie te gaan. Zelfs in een speeltuin gaat ze vrijwel nooit spelen zonder ons. We moeten het spelen continu ‘voeden’ en dat is heel vermoeiend, zeker op vakantie. Op een plek waar je als ouder, naast het spelen, toch ook graag een beetje wilt kunnen relaxen.

Speelplein

Omdat op reis gaan op dit moment nog geen optie is voor ons, hebben we Lara ingeschreven voor de speelpleinwerking op haar school. Haar beste vriend gaat ook dus dat is super! Voor wie niet weet wat speelpleinwerking is, klik dan even hier. Aangezien Lara bang is van onbekende plekken, is het een groot voordeel dat het speelplein op haar school doorgaat zodat ze de omgeving al kent. De animators zijn natuurlijk nieuw voor haar, maar we hebben er vertrouwen in dat dat wel goed zal komen. We hebben de speelpleinwerking alvast op de hoogte gebracht van Lara’s problematiek zodat ze daar rekening mee kunnen houden en haar de eerste dag goed kunnen opvangen.

Lara zal er in totaal een maand naartoe gaan: twee weken in juli en twee weken in augustus. ’s Morgens brengen we haar en in de namiddag gaan we haar terug halen. Het dagschema is eigenlijk vergelijkbaar met school en dat is precies wat ze nodig heeft. We verwachten dat de structuur van het speelplein haar goed zal doen. En ook voor Glenn en mij is dit een goede oplossing want wij moeten natuurlijk ook gewoon werken. En soms eens flink uitblazen. 

Thuis

In de weken dat Lara thuis zal zijn, hebben Glenn en ik zoveel mogelijk verlof ingepland zodat we er voor haar kunnen zijn en samen leuke dingen kunnen doen. Hopelijk is het mooi weer zodat we een paar toffe uitstapjes kunnen maken. We willen heel graag een paar keer naar de zee want dat vinden we alle drie heel leuk. Verder gaan we vooral op het moment zelf zien wat we gaan doen. Het is moeilijk om op voorhand veel plannen te maken, aangezien we altijd moeten afwachten hoe Lara zich die dag voelt, hoe moe en overprikkeld ze is. Wat er wél of juist niet mogelijk is. Van dag tot dag leven is een beetje ons motto geworden.

Gelukkig krijgen we ook veel hulp van mijn ouders waar Lara regelmatig bij mag gaan spelen. Dit is leuk voor haar omdat er dan wat afwisseling is qua speelgoed en dergelijke. En ook voor Glenn en mij is het fijn dat Lara bij mijn ouders terechtkan. Hierdoor kunnen we zelf een beetje op adem komen of eens iets leuks doen met ons twee. Want ook dit laatste is een uitdaging als je een zorgenkind hebt.

Op deze manier hopen we dat we de zomervakantie zo goed mogelijk kunnen opvullen en dat we er alsnog een leuke tijd van kunnen maken. Maar eerlijk is eerlijk: 1 september blijft een dag om naar uit te kijken. Want de structuur die school ons biedt, daar kan werkelijk niks tegenop. Van maandag tot vrijdag naar school, in het weekend thuis. Op dat ritme draaien wij het beste als gezin. En dat ritme is ons goud waard.

Wat zijn jouw vakantieplannen? Hoe ga jij de zomervakantie opvullen met je kind(eren)?

Veel liefs,
Vanessa xxx

2 reacties

  1. Oh dat lijkt me indd niet gemakkelijk om haar zo te kunnen bezighouden. gelukkig kan ze dan toch een tijdje naar de speelpleinwerking zodat jullie toch ook even rust kunnen nemen want dat lijkt met niet evident. Rui wordt dinsdag geopereerd en zal zich dus kalm moeten houden gedurende een paar weken en dat zal voor hem ook moeilijk worden. Ik ben momenteel in ziekteverlof dus kunnen we samen war revalideren en heb al wat rustige bezigheden voorzien. Daarna gaat hij naar mijn ouders en ook zij zullen hiermee rekening houden. Ik kijk wel al uit naar onze 3 weken vakantie in augustus. We gaan een roadtrip maken met veel tussenstops naar Lissabon waar de grootouders van mijn vriend wonen.

    1. Oh, het klinkt een zware operatie als Rui zo zal moeten revalideren. Veel moed voor jullie! Wel leuk dat jullie in augustus 3 weken op reis gaan. Dan hebben jullie alvast iets om naar uit te kijken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.