Zelfstandige worden: welke stappen moet je daarvoor nemen?

Geplaatst door

Ben je van plan je eigen zaak te starten? Wil je aan de slag als zelfstandig grafisch ontwerper, boekhouder of visagiste? Dan moet je daarvoor enkele stappen ondernemen. Van ondernemingsplan tot sociaal verzekeringsfonds: we leggen hieronder alles haarfijn uit.

zelfstandige worden

1. Stel een ondernemingsplan op

Een eigen zaak starten is niet niets. Uiteraard heb je al over verschillende zaken nagedacht. Zoals je bedrijfsnaam, wat je precies wil doen, eventueel je logo, wat jouw USP’s zijn, hoe je je onderscheidt van de concurrentie en zoveel meer. Al die losse ideeën kan je het best samengieten in een overzichtelijk businessplan. Dit zal je stimuleren om enkele noodzakelijkheden onder de loep te nemen zoals een analyse van de markt, wat voor type klanten je wil aantrekken, hoe je er financieel voor staat, enz.

2. Denk na over het financiële plaatje

Je richt je zaak wellicht op vanuit je passie. Maar daarmee alleen betaal je de rekeningen niet. Er moet voldoende geld in het laatje komen. Denk dus goed na over je tarieven. Prijs jezelf niet uit de markt door te starten aan heel lage tarieven. Word je onderbetaald, dan zal je immers minder gemotiveerd zijn om je werk naar behoren uit te voeren. Het leven wordt ook steeds duurder en we krijgen regelmatig te maken met inflatie dus hanteer correcte prijzen. Bepaal ook of je een prijs per uur of per project zal vragen.

3. Neem een goede boekhouder onder de arm

Wanneer je je eigen zaak opricht, zal je moeten bepalen of je voor een eenmanszaak of een vennootschap gaat. Het bepalen van je rechtsvorm is niet evident. Laat je hiervoor dus bijstaan door een boekhouder.

Tip: Als startende ondernemer is het een goed idee je te laten omringen door professionals. Laat bijvoorbeeld je website ontwerpen door een webdesigner, laat je webteksten schrijven door een copywriter en besteed je boekhouding uit aan een boekhouder. Hoewel we het stilaan gewend zijn om van op afstand met elkaar te werken en veelal digitale contacten te onderhouden, is het nooit een slecht idee om lokale samenwerkingen aan te gaan.

Ga je aan de slag in het Gentse, als schilder in Deinze bijvoorbeeld? Dan is het misschien niet ideaal om 150 km verderop een boekhouder in Hasselt Kuringen onder de arm te nemen. Er zullen altijd momenten zijn waarop je fysiek zal afspreken en dan is een korte verplaatsing altijd handiger!

4. Sluit je aan bij een sociaal verzekeringsfonds

Een sociaal verzekeringsfonds zoals Liantis, Acerta, Partena of Xerius helpt je verder met een aantal administratieve formaliteiten zoals het aanvragen van je ondernemingsnummer, je btw-nummer en je inschrijving in de Kruispuntbank van Ondernemingen.

Veel liefs,
Vanessa xxx

Lees ook: Hoe zorg je voor efficiënte boekhouding voor je dropshipping business?