Als je schoolgaand kind vaak ziek is

Geplaatst door

Als je kind vaak ziek is – De voorbije weken heb ik geen fotodagboekjes meer gedeeld. Dit omdat Lara, mijn dochter van bijna 4, constant ziek is. In september is het nieuwe schooljaar begonnen en inmiddels is ze al meer thuis geweest dan op school. Ze gaat maximaal anderhalve week naar school, om vervolgens weer voor een lange tijd ziek thuis te zijn. Ik vind het ontzettend erg voor Lara dat ze zo vaak is want dat is gewoon echt niet leuk voor haar. Een kind hoort zich goed te voelen en moet lekker kunnen spelen, maar dat is hier de laatste weken niet vaak het geval.

Ook ik voel me inmiddels heel moe want constant naar dokters lopen, voor je zieke kind zorgen en het chronisch slaaptekort gaat niet in de koude kleren zitten. Ondertussen ben ik ook al een paar keer flink ziek geweest, terwijl het werk en huishouden gewoon doorgaan. Het is een pittige periode, kan ik je vertellen. 

kind vaak ziek

Kind vaak ziek

De voorbije weken heeft Lara al van alles gehad: verkoudheden, oorontsteking, keelontsteking, bronchitis, buikgriep… vrijwel alles is al aan bod gekomen. Op het moment dat ik deze blogpost typ, ligt Lara naast mij in bed te slapen. Ze heeft buikgriep en is hierdoor flink uitgeput. De voorbije dagen heeft ze nauwelijks gegeten en heeft ze uren op het toilet doorgebracht. Vandaag gaat het gelukkig beter met haar. Ze eet en drinkt terug, weliswaar kleine beetjes, dus het gaat de goede kant op. Maar jongens, wanneer stopt deze ellende toch eens? 

Ik voel me op dit moment echt moedeloos van de hele situatie. Oké, een schoolgaand kind kan af en toe ziek zijn, maar Lara is om de week wel ziek. Aangezien ze nergens anders naartoe gaat, kan het niet anders dan dat ze bacteriën en virussen op school opdoet. Op de duur hou ik mijn hart al vast als ze weer naar school gaat. Elke keer denk ik: met wat gaat ze nu weer thuiskomen?

Ik vind het trouwens ook frustrerend dat er ouders zijn die hun kind ziek naar school sturen, alsof het de normaalste zaak van de wereld is, zeker in coronatijd. Hierdoor maken ze natuurlijk andere kinderen ziek. Als Lara ziek is, hou ik haar altijd lang genoeg thuis zodat ik zeker weet dat ze geen ziektekiemen meer zal overdragen. Jammer genoeg denken niet alle ouders hier hetzelfde over. En ja, zo blijven wij maar naar dokters lopen. Het is een straatje zonder eind.

lage weerstand kind

Lage weerstand kind

Lara heeft een lage weerstand en dat speelt natuurlijk ook mee. Mocht ze een betere weerstand hebben, zou ze misschien niet zo vaak ziek worden. Maar wat doe je eraan? Lara is een slechte slaper waardoor ze dikwijls een slaaptekort heeft. Dat zal sowieso een van de redenen zijn waarom ze zo makkelijk ziek wordt. Jammer genoeg kan ik niet in haar plaats slapen. Want als er één ding is wat ik ontzettend graag zou doen, dan is het wel slapen. 

Fruit en groenten eet ze momenteel niet genoeg, maar dat is een vicieuze cirkel geworden. Aangezien ze dikwijls ziek is, eet ze sowieso al minder en wordt ze helaas niet super enthousiast van een appel of banaan. En doordat ze te weinig vitamine C binnenkrijgt, wordt ze misschien ook sneller ziek. Wat ik al zei: een cirkel die op de duur nog moeilijk te doorbreken is. 

Vitamine C kind

Lara wil geen vitaminesupplementen in de vorm van gummies of andere snoepjes. Ze vindt dat gewoon niet lekker. Tabletten inslikken gaat nog niet. Daarom heb ik onlangs Alvityl Weerstand Siroop gegeven om haar weerstand een boost te geven. Deze siroop bevat onder andere Echinacea en vitamine C. Helaas heeft de siroop niet geholpen want nog voor de fles op was, werd Lara alweer ziek. Wellicht bestaan er geen wondermiddelen om een lage weerstand op te krikken, maar als ouder probeer je gewoon dingen. 

Moeten we er gewoon door?

Het ziet er naar uit dat we gewoon door deze vervelende periode heen moeten. In de hoop dat het binnen een paar jaar beter zal worden. Zoals de dokters altijd zeggen: het is niet slecht dat kinderen ziek worden, zo bouwen ze weerstand op. Een zin die ik ondertussen niet meer kan horen, want ondertussen zit je er toch maar mooi mee. 

Ik vraag me af of jullie schoolgaande kinderen ook zo vaak ziek zijn / waren? Hoe gingen jullie hiermee om? Verder hoop ik snel weer leuke fotodagboekjes te kunnen delen, als deze ziekenboel eindelijk eens stopt. Maar dan weten jullie in ieder geval wat er achter de schermen gaande is. Verzorg jullie goed!

Volg mijn blog via Facebook of Bloglovin

Veel liefs,
Vanessa xxx

3 reacties

  1. Oh ocharme Lara. Zoals je zegt zijn er volgens mij ook ouders die zieke kinderen naar school sturen. En als je dan ziet hoe ze daar allemaal aan en rond elkaar hangen. Heb je al eens bij de leerkracht gevraagd of er nog kindjes ziek zijn? Hopelijk is ze er snel door.

    1. Ja, er zijn constant kinderen ziek. Dat is ergens wel normaal gezien de tijd van het jaar, maar veel ouders laten hun kinderen ziek naar school gaan en daar zijn kinderen zoals Lara de dupe van.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.