Leven met CVS en fibromyalgie: hoe kijk ik naar de toekomst?

Geplaatst door

Wie mij al langer volgt, weet dat ik CVS (chronisch vermoeidheidssyndroom) en fibromyalgie heb. Ik leef reeds zeven jaar met de chronische vermoeidheid en pijn, iedere dag opnieuw. Het klinkt misschien raar, maar inmiddels ben ik de extreme moeheid en pijn al zo ‘gewend’ dat ik me echt niet meer kan voorstellen hoe ik me voelde toen ik nog gezond was. Leven met CVS en fibromyalgie gaat met ups en downs. Er zijn weken dat ik me best goed voel, genoeg energie heb om de dagen door te komen en niet zoveel pijn heb. Maar er zijn ook periodes waarin ik me slecht voel, en de vermoeidheid en pijn mijn dagelijks leven beheersen. Momenteel is het laatste scenario van toepassing. Ik denk dan ook al eens na over de toekomst en hoe mijn leven er later uit zal zien.

leven met cvs en fibromyalgie

Leven met CVS en fibromyalgie: huishoudelijke hulp bij ouder worden

Vanessablogt is mijn bedrijf, ik ben zelfstandig blogger en copywriter, ben mama van Lara en doe het huishouden. Voor iemand met CVS en fibromyalgie is dat heel wat, maar ik durf gerust zeggen dat het heus niet allemaal van een leien dakje gaat.

Vooral het huishouden valt me zwaar als ik een slechte periode doormaak. Dan zie ik er vaak als een berg tegenop om het huis schoon te maken, het beddengoed te verschonen en wasjes te draaien. Ik doe het uiteindelijk wel, maar allemaal op mijn eigen tempo. Wat de ene dag niet lukt, doe ik een andere dag als ik me beter voel. Ik vind dit niet altijd even leuk, maar ik heb er simpelweg geen keuze in. Mijn lichaam maakt die keuze voor mij.

Mijn vriend Glenn werkt fulltime als IT’er en heeft een drukke job, waardoor er huishoudelijk veel op mijn schouders valt. Gelukkig krijg ik veel hulp van mijn ouders. Ten eerste zijn ze ontzettend lieve grootouders voor Lara en passen ze regelmatig op haar zodat ik kan rusten. Maar ook huishoudelijk springen ze hier en daar bij. Zo doet mijn mama bijvoorbeeld regelmatig een wasje voor ons en mijn papa dweilt ons huis als ik er eens geen energie voor heb. Ik ben hen daar enorm dankbaar voor. 

Mede door de hulp van mijn ouders hebben Glenn en ik nog geen huishoudelijke hulp ingeschakeld. Het is wel een onderwerp wat om de zoveel tijd eens terugkomt. Momenteel gaat het huishouden nog goed op deze manier, zeker omdat ik ook periodes heb waarin ik me best goed voel en het allemaal niet zo zwaar ervaar. Toch twijfel ik er niet aan dat er ooit een moment zal komen dat we wél een huishoudhulp zullen inschakelen. Mijn fibromyalgie zal er echt niet beter op worden, zeker niet op oudere leeftijd. Wanneer het écht niet meer lukt voor mij, zal ik dan ook alle hulp aanvaarden.

Een traplift kopen

Iets waar ik soms ook wel eens aan denk, is onze trap. Aangezien onze badkamer en slaapkamers zich op het eerste verdiep bevinden, moet ik de trap nemen. Op dit moment lukt het nog prima om de trap op te lopen. Alleen als ik veel pijn heb, voel ik het wel aan mijn benen maar het is zeker niet onmogelijk.

In de toekomst zal het traplopen misschien een stuk moeilijker worden. Gelukkig bestaan er tegenwoordig handige trapliften waarmee je eenvoudig van het ene verdiep naar het andere kunt gaan. Als ik ooit niet meer in staat zou zijn om zelf de trap op en af te lopen, dan gaan we ongetwijfeld een traplift kopen.

Een traplift is trouwens niet alleen ideaal voor mensen met fibromyalgie, maar ook voor mensen met andere gezondheidsproblemen. Vandaag de dag kiezen steeds meer ouderen voor een traplift omdat ze hierdoor langer thuis kunnen blijven wonen. Als deze mensen eventueel ook nog verpleging en/of een huishoudhulp inschakelen, hoeven ze dikwijls niet naar een serviceflat of rusthuis. Dat is mooi, toch?

traplift kopen

Anyway, ik kijk zeker niet negatief naar de toekomst, maar ook niet te optimistisch. Ik zie mijn leven met fibromyalgie en CVS gewoon realistisch in. Ik weet dat er een moment in mijn leven zal komen dat ik meer hulp nodig zal hebben, maar dat is prima. Tegenwoordig zijn er genoeg mogelijkheden om het leven thuis eenvoudiger te maken en daar zal ik dan ook zeker gebruik van maken.

Volg mijn blog via Facebook of Bloglovin

Veel liefs,
Vanessa xxx

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.