Hoe kan je bellenblaas vlekken verwijderen uit kleding?

Geplaatst door

Bellenblaas vlekken verwijderen uit kleding – Kinderen vinden het geweldig: bellenblazen! Daarnaast is het goed voor de mondmotoriek én is het een goedkope activiteit. Als je al de vuile kleding niet meetelt tenminste. Bellenblaas kan namelijk vervelende vlekken achterlaten die je, raar maar waar, pas ontdekt ná het wassen van de kleding. Hoe ontstaan bellenblaas vlekken en hoe kan je ze voorkomen? En vooral: hoe kan je bellenblaas vlekken verwijderen uit kleding? Je leest er alles over in dit artikel!

bellenblaas vlekken verwijderen uit kleding

Hoe ontstaan bellenblaas vlekken? 

Dikwijls zie je de bellenblaas vlekken pas als de kleding gewassen is. Dit komt door het bestanddeel glycerine in bellenblaassop (uit de winkel). Glycerine geeft een chemische reactie met de zeep in wasmiddel, met als gevolg grijze, blauwe of bruine vlekken in kleren. Vooral lichte kleding is gevoelig voor bellenblaas vlekken.

Bellenblaas vlekken voorkomen

Er zijn twee manieren om bellenblaas vlekken te voorkomen: zelf bellenblaas maken en de kleding uitspoelen met water. 

Zelf bellenblaas maken: bellenblaas zonder glycerine

Je kunt zelf bellenblaas maken, uiteraard zonder glycerine, met de volgende ingrediënten: 100 ml afwasmiddel, 400 ml warm water en 2 eetlepels suiker. Roer de suiker door het warme water totdat het opgelost is. Voeg het afwasmiddel toe en roer voorzichtig. Het is belangrijk dat het sop niet schuimt. En voilà, zo maak je een bellenblaas zonder vlekken!

Kleding uitspoelen met water

De lelijke vlekken ontstaan dus doordat de glycerine in contact komt met wasmiddel. Heeft je kind met bellenblaas gespeeld? Spoel de kleren dan uit met water voordat je ze in de wasmachine stopt. Voorkomen is namelijk beter dan genezen! Je kunt dit gewoon onder de kraan doen. Een kort wasje draaien met alleen water is natuurlijk ook mogelijk.

bellenblaas vlekken verwijderen

Bellenblaas vlekken verwijderen uit witte kleding

Bellenblaas vlekken in witte kleding kan je er meestal wel uitkrijgen. Als je de kleding na het wassen in de zon hangt, is de kans groot dat de vlekken gebleekt worden en vanzelf verdwijnen. Is de kleding helemaal wit? Dan kan je ook een beetje bleekmiddel bij de was doen. 

Bellenblaas vlekken verwijderen op andere kleuren

Ook kleding in andere kleuren kan je in de zon hangen. Dikwijls worden de vlekken dan al iets minder. Een andere mogelijkheid is om de kleding te laten weken in een emmer met een Oxi vlekkenverwijderaar. Bij Kruidvat kan je een grote pot kopen voor € 3. Vanish werkt ook goed, maar daar betaal je meer voor. Wanneer je de kleding een nachtje laat weken in één van deze middelen, is de kans groot dat de bellenblaasvlekken verdwijnen. 

Besluit

Bellenblaas vlekken verwijderen uit kleding is helemaal niet zo erg. Je moet het gewoon weten als je kind met bellenblaas heeft gespeeld. Na het bellenblazen kan je de kleding dan direct met water uitspoelen om zo lelijke vlekken te voorkomen. Als je na het wassen toch bellenblaasvlekken opmerkt, kan je de kleding in de zon hangen en/of een vlekkenverwijderaar gebruiken. 

Volg mijn blog via Facebook of Bloglovin

Veel liefs,
Vanessa xxx

Lees ook: Kauwgom verwijderen: hoe krijg je kauwgom uit kleding? 

HuishoudenHuishouden

2 reacties

  1. Mijn tip is ouderwetse ossengalzeep, zo’n blok. Natmaken, de vlek ermee inwrijven en met je nagel over de vlek krabben. Evt paar keer herhalen en de vlek is weg! 😀

Reacties zijn gesloten.