Groenten en fruit langer bewaren: 7 handige trucjes

Geplaatst door

Als je boodschappen doet, koop je dan groenten en fruit voor de hele week? De kans is groot dat je regelmatig groenten en fruit in de vuilnisbak moet kieperen. Dat is natuurlijk zonde. Daarom deel ik in dit artikel zeven handige trucjes om groenten en fruit langer te bewaren. Met deze tips zal je sla niet meer verwelken en zullen je bananen niet zo snel bruin worden. Beter voor het milieu én voor je portemonnee!

groenten en fruit langer bewaren

1. Groenten langer bewaren: sla 

Wil je sla langer vers houden? Verdeel je krop sla in plastic zakjes en leg er een paar velletjes keukenpapier tussen. Zo wordt eventueel vocht opgenomen door het papier en blijven de slablaadjes lekker knapperig. Keukenpapier werkt trouwens ook prima bij andere verse groenten zoals prei of lente-ui.

2. Fruit langer bewaren: bananen 

Hoe kan je bananen bewaren? Trek je bos bananen niet uit elkaar wanneer je ze op de fruitschaal legt. Door de stam intact te houden, worden je bananen minder snel bruin en bewaar je ze drie tot vijf dagen langer. Mooi samenhouden is dus de boodschap, zo blijven bananen langer goed!

3. Aardappelen bewaren

Aardappelen bewaren? Dat doe je best op een droge, koele en donkere plek. Echter worden aardappelen soms sneller slecht dan je zou willen. Mijn tip is om er een appel tussen te leggen. Appels geven ethyleengas vrij waardoor je aardappelen er een paar weken langer tegen kunnen. Andere appels kan je in een fruitschaal bewaren, maar leg ze niet bij de rest van het fruit. Door het ethyleengas gaat ander fruit juist sneller rotten. 

4. Aardbeien langer bewaren azijn

Aardbeien zijn ontzettend lekker, maar ze zijn niet goedkoop en bederven snel. Gelukkig is er een eenvoudig trucje om aardbeien langer te bewaren. Was de aardbeien met een mengsel dat je maakt van 1 kopje azijn en 3 koppen water voor je ze in de koelkast zet. Zo doodt je beginnende schimmels en kan je aardbeien langer bewaren. Het is wel belangrijk dat je ze goed droogdept voor ze de koelkast ingaan. Je kunt dit trucje ook toepassen voor andere rode vruchten. 

fruit en groenten bewaren

5. Tomaten bewaren

Tomaten bewaar je best ver weg van de koelkast. Door de kou overleven de sappige smaak en textuur niet. Bewaar ze liever op een licht, droog plekje in je keuken. Je zal zien dat ze veel lekkerder smaken!

6. Champignons bewaren

Champignons langer vers houden? Dat doe je door de typische blauwe bakjes meteen in de vuilnisbak te gooien en de champignons in een papieren zak te bewaren. Op die manier voorkom je dat slijmerige laagje dat na enkele dagen tevoorschijn komt. Worden de champignons te droog? Spoel ze dan even onder koud water en de rimpeltjes verdwijnen als sneeuw voor de zon!

7. Verse kruiden bewaren

Verse kruiden plaats je het beste in water, bijvoorbeeld in een glaasje of vaasje. Als je deze ook nog op een zonnig plekje zet, dan zal je zien dat je er langer van kan genieten. Worden ze slap? Doe ze dan fijngesneden in een ijsklontvormpje. Voeg er een beetje olijfolie aan toe en vries het in. Dit is heel handig om in sauzen te verwerken en zo gaan ze niet verloren!

Veel liefs,
Vanessa xxx

Lees ook: 10 Tips om meer groenten te eten