Een mooi interieur met huisdieren? Met deze tips kan het!

Geplaatst door

Een mooi interieur met huisdieren: het lijkt soms geen goede combinatie. Een hond of kat kan inderdaad een streep trekken door je prachtige interieur. Maar dikwijls komt dat gewoon omdat het baasje niet de juiste keuzes maakt als het gaat om de inrichting van een ruimte. Met deze tips is een mooi interieur met huisdieren wél mogelijk!

kat interieur

1. Mooi interieur met huisdieren: werk huisdierbenodigdheden weg

Bepaalde benodigdheden voor je hond of kat kan je vrij gemakkelijk wegwerken in je interieur. Je kunt de kattenbak bijvoorbeeld wegwerken in een mooie kattenkast, met een opening waar je kat doorheen kan. Op die manier kan je kat zijn behoefte doen zonder dat de kattenbak je interieur beïnvloedt. Als je even rondkijkt, kan je zelfs een kattenkast vinden die heel mooi aansluit bij je interieur!

2. Kies meubels van de juiste materialen

Sommige materialen gaan niet goed samen met huisdieren. Zo is een leren zetel geen ideale combinatie met een kat die graag krabt. Ook hondennagels laten gemakkelijk sporen achter op leer. Je kiest beter voor een materiaal waar huisdieren niet graag aan krabben. Houten stoelen bij de eettafel zijn bijvoorbeeld een goede keuze. Wat betreft de zetel is het een goed idee om te kiezen voor verwisselbare kussenhoezen, zodat je deze gemakkelijk kunt wassen als ze vies zijn. Naast kussens kan je ook dekentjes in de zetel leggen. Als ze kapot zijn, dan kan je ze vervangen zonder dat je direct een nieuwe zetel moet kopen.

huis katvriendelijk maken

3. Kies voor het juiste tapijt

Een tapijt en een huisdier? Ja, het kan! Een mooi tapijt kan precies zijn wat je nodig hebt om je interieur helemaal af te maken. Je hond of kat hoeft daarbij geen dwarsligger te zijn. Wel moet je bij de aankoop van een tapijt met een aantal zaken rekening houden. Als je een kat hebt die graag krabt, kies je beter een hoogpolig tapijt. Daarop zie je krabsporen nauwelijks of niet. Het nadeel van een hoogpolig tapijt is dat het minder makkelijk schoon te maken is dan een laagpolig tapijt. Dat is dus een keuze die je moet afwegen.

Voor welk tapijt je ook kiest, neem er eentje van een formaat dat je gemakkelijk op kunt rollen en eventueel mee naar buiten kunt nemen voor een flinke klopbeurt. Is je huisdier (nog) niet zindelijk? Dan stel je de aankoop van een tapijt beter nog wat uit. 

interieur met huisdieren

4. Vermijd rommelige materialen

Deze tip is afhankelijk van je huisdier. Doet je kat bijvoorbeeld niets liever dan kartonnen dozen kapot scheuren? Laat dan af en toe een doos staan zodat je kat er lekker mee kan spelen. Maar ruim de rommel daarna altijd weer op en laat niet constant een doos in het midden van de woonkamer staan. Doe dit ook met andere spullen waar je huisdier graag mee speelt. Zo blijft je woning een stuk netter en dat komt je mooie interieur alleen maar ten goede.

5. Maak een huisdierhoekje

Veel mensen maken hun hele huis diervriendelijk. Met op verschillende plaatsen voerbakken, manden, speelgoed enzoverder. Maar eigenlijk is dat helemaal niet nodig. Wil je een mooi interieur met huisdieren? Maak dan een vast huisdierhoekje waar je hond of kat alles kan vinden wat hij nodig heeft. De rest van de woonkamer richt je mooi en stijlvol in. Op die manier blijft het gedeelte van je huisdier een beetje afgebakend en is het minder snel rommelig in huis.

hond interieur

Zo, dit zijn een aantal tips voor een mooi interieur met huisdieren. Je kunt je woning dus mooi en gezellig inrichten, ook met een hond of kat erbij. Je moet natuurlijk wel rekening houden met de noden van je huisdier. Je hond of kat moet uiteraard genoeg vrijheid hebben en goed verzorgd kunnen worden. 

Veel liefs,
Vanessa xxx

Lees ook: Kunnen katten en honden nu eigenlijk samenleven?