8 verrassende dingen waar je mayonaise voor kunt gebruiken

Geplaatst door

Als je aan een Belg vraagt wat zijn favoriete saus bij een pakje friet is, dan is mayonaise één van de populairste antwoorden. Er staat dan ook altijd een pot of tube mayonaise in onze koelkast. Maar wist je dat mayonaise meer is dan alleen een lekkere saus? Hieronder heb ik acht verrassende dingen op een rijtje gezet waar je mayonaise voor kunt gebruiken. Echt superhandig!

mayonaise

1. Verfvlekken verwijderen met mayonaise

Heb je per ongeluk verf op de tegels of op de deurklink gedrupt? Geen paniek! Doe een beetje mayonaise op de plek waar je verf hebt geknoeid, liefst voordat de verf hard wordt. De olie in mayonaise trekt namelijk de olie in de verf aan. Als de mayonaise in de vlek is getrokken, kan je de verf heel makkelijk verwijderen met een doekje.

2. Scharnieren smeren met mayonaise

Niets is zo vervelend als een krakende of piepende deur. Je kunt hiervoor WD-40 gebruiken, maar ook mayonaise is een goedkope oplossing tegen het gekraak en gepiep. Maak de scharnieren schoon en smeer er daarna een beetje mayonaise op. Verwijder de overtollige restjes en voilà, je deur kraakt en piept niet meer!

3. Planten verzorgen met mayonaise

Professionele bloemisten zweren erbij: mayonaise om je planten te verzorgen. Maak de planten eerst schoon met een beetje water. Vervolgens gebruik je een blaadje keukenpapier om een beetje mayonaise in de toppen van de bladeren te masseren. De bladeren van je planten zullen er gezond en glanzend uitzien. Probeer het eens!

4. Stickers losmaken

Word jij ook wel eens gek van al die etiketten en stickers? Het is soms een hele uitdaging om achtergebleven lijmresten te verwijderen. Maar na het lezen van dit artikel niet meer: mayonaise is de oplossing! Wrijf een beetje van deze saus over de plek en laat het zo’n vijf minuutjes inwerken. Je zal zien dat de lijm veel zachter wordt waardoor je de lijmresten makkelijk kunt verwijderen met een beetje papier.

dingen waar je mayonaise voor kunt gebruiken

5. Kringen op houten tafel verwijderen

Je herkent het vast wel: na een gezellige avond is er altijd wel iemand die een onderzetter is vergeten te gebruiken onder zijn of haar glas. Het gevolg: donkere kringen op jouw prachtige houten tafel. Maar geen zorgen, ook hier is mayonaise jouw redder in nood! Doe een beetje van de saus op een zacht doekje en wrijf hiermee voorzichtig over de vlek. Door het vet wordt het water uit het hout getrokken en verdwijnen de donkere kringen als sneeuw voor de zon. 

6. Nagelriemen verzorgen

De Hêrome nagelriemcrème is ideaal om droge en gescheurde nagelriemen te verzorgen, maar mayonaise kan ook wonderen doen. Doe een beetje van deze saus in een kommetje en dompel je nagels er zo’n vijf à tien minuten in onder. Was je handen met warm water en je zal zien dat je nagels er een stuk gezonder uitzien.

7. Mayonaise haarmasker

Je verwacht het misschien niet, maar mayonaise hydrateert je haar en geeft je lokken een mooie glans. Doe een paar eetlepels van de saus in een kommetje en roer er een theelepel vanille-extract doorheen. Door de vanille ruikt het mengsel een stuk beter! Masseer het mengsel in je droge, ongewassen haar en laat het zo’n twintig minuten intrekken. Was je haar vervolgens met shampoo en spoel je haar nog eens af met koud water. 

8. Verbrande huid

Tenslotte een tip om te onthouden voor komende zomer: mayonaise is ideaal bij een verbrande huid. Smeer een beetje (koude) mayonaise op de verbrande huid en je zal meteen verkoeling voelen. Een goedkope aftersun als je ’t mij vraagt!

Volg mijn blog via Facebook of Bloglovin

Veel liefs,
Vanessa xxx

Lees ook: 10 verrassende dingen die je met vaseline kunt doen

3 reacties

 1. Hallo Vanessa,

  Interessante toepassingen van mayonaise.
  Wel heb ik twee vragen over punt 3:
  – Gaan je planten ervan ruiken na een tijd?
  – Trekt het ongedierte zoals insecten aan?

  Dank je wel voor je antwoord!

  1. Hallo! Bedankt voor je reactie. Helaas kan ik geen antwoord geven op je vragen, aangezien ik het zelf nog niet heb geprobeerd. Ik heb deze tip gekregen van een bloemist.

Reacties zijn gesloten.