Deze dingen vind ik zwaar aan het moederschap

Geplaatst door

Vrijwel alles in het leven heeft zijn leuke en minder leuke kanten. Een voorbeeld hiervan is het moederschap. Ik ben mama van Lara, een peuter van 2,5 jaar, en ik vind het fantastisch om mama te zijn. Het is zo speciaal dat ze eerst in mijn buik zat en dat ik haar nu zie opgroeien tot een echt meisje met haar eigen karakter. Maar naast dat ik het geweldig vind en het voor geen geld van de wereld had willen missen, durf ik ook vertellen dat ik het zwaar vind. En over die kant wil ik het graag hebben in dit artikel. 

moederschap

Deze dingen vind ik zwaar aan het moederschap

Slaaptekort

Lara is een slechte slaper, altijd al geweest. Het heeft 2 jaar geduurd voordat ze een nacht doorsliep. Voordien werd ze meerdere keren per nacht wakker en was ik uren bezig om haar terug in slaap te krijgen. Ik heb dus 2 jaar gebroken nachten met weinig slaap gehad en dat voel ik nog steeds. Dat slaaptekort haal je echt niet zomaar in met een powernap hier en daar. Intussen slaapt Lara een stuk beter, maar er zijn nog altijd periodes dat het slecht gaat. Dan is er bijvoorbeeld een periode dat ze moeilijk in slaap valt, ’s nachts een paar keer wakker wordt of om 4 uur aan haar dag wil beginnen. Het is bijna altijd iets met dat slapen en die vermoeidheid weegt enorm door. Overdag gaat de zorg voor Lara natuurlijk ook gewoon door, naast mijn werk en het huishouden. En dat continu doorgaan, moe of niet, vind ik best zwaar aan het moederschap. 

Peuterpuberteit

Ik vind het heel leuk dat Lara steeds een stukje zelfstandiger wordt en opgroeit tot een echt meisje. Echter heeft ze een temperamentvol karakter, een zeer sterke wil en kan ze enorm koppig zijn. Dat maakt de peuterpuberteit extra zwaar. Sommige dagen is er strijd over alles (luier veranderen, aan- en uitkleden, eten, spelen…) en dat is vermoeiend, zeker in combinatie met het slecht slapen. Van mij mag de peuterpuberteit dan ook snel voorbij zijn. Al wil ik natuurlijk liever niet dat de tijd voorbij vliegt, maar je snapt wat ik bedoel. Momenteel ben ik het boek ‘Temperamentvolle kinderen’ aan het lezen en ik hoop daar een aantal tips uit te kunnen halen. Temperament is aangeboren en kan je niet veranderen, maar ik zou het wel fijn vinden om beter met haar gedrag om te kunnen gaan. Misschien schrijf ik later nog wel een review over dit boek. 

Continu zorgen

Toen Lara een baby was, had ze een koemelkeiwitallergie. Destijds hadden we daar veel zorgen over en leek het alsof er ons niets erger kon overkomen. Wat ik toen nog niet wist is dat de zorgen nooit meer zouden stoppen. Zoals ik reeds zei, heb ik veel zorgen over het slecht slapen en de peuterpuberteit, maar er is nog zoveel meer. Elke dag heb ik wel andere zorgen aan mijn hoofd. Dit kunnen simpele dingen zijn zoals “eet ze wel genoeg groenten?”, maar ook ernstige gedachtes zoals de angst dat haar iets zal overkomen. Corona maakt die angst natuurlijk niet kleiner. Meer dan eens pieker ik over in wat voor wereld Lara moet opgroeien. Dat ik haar niet tegen al het slechte kan beschermen, ook al zou ik dat heel graag willen. Ik laat die angsten en zorgen niet ons leven bepalen (gelukkig maar), anders zou ik daar helemaal gek van worden. Wat ik wil zeggen is dat je als mama continu zorgen hebt over je kind en dat is iets waar ik vroeger nooit bij heb stilgestaan. 

Voor de mama’s onder jullie: wat vinden jullie zwaar aan het moederschap? 

Volg mijn blog via Facebook of Bloglovin

Veel liefs,
Vanessa xxx

Dit vind je misschien ook leuk: Onze avondroutine in foto’s

2 reacties

  1. In de eerste 2 punten kan ik mij helemaal terugvinden. Rui begint nu ook weer wat moeilijker te worden maar ik denk dat het vooral komt doordat hij zo lang geen contact met andere kinderen heeft gehad. hij is altijd naar de crèche geweest en sinds september naar school en nu dus al sinds maart thuis. Denk dat als het nieuwe schooljaar weer gaat beginnen het weer gemakkelijker zal worden.

    1. Dat kan ik me goed voorstellen. De situatie i.v.m. corona is voor kindjes ook niet gemakkelijk. Het zal voor Rui wel aanpassen zijn dat hij geen contact meer met andere kinderen heeft. Hopelijk kan het nieuwe schooljaar in september beginnen zodat de kindjes weer in het normale ritme komen. Lara gaat vanaf september naar de kleuterschool en ben benieuwd hoe het dan allemaal zal gaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.