3 goede redenen om je huis te verluchten

Geplaatst door

Redenen om je huis te verluchten – Heb jij het ook zo koud buiten? De temperaturen dalen steeds meer dus de ramen en deuren blijven dicht. Zo is het lekker warm in huis! Maar dat betekent natuurlijk niet dat je je huis niet meer moet verluchten in de winter. Integendeel, net in dit seizoen is een goede verluchting essentieel. Frisse lucht is belangrijk voor een gezonde leefomgeving. Lees hier drie goede redenen om je huis te verluchten!

huis verluchten

1. Je huis verluchten: muffe geuren in huis verwijderen

Tegenwoordig is verluchten nog belangrijker geworden omdat we in steeds beter geïsoleerde huizen wonen. De meeste mensen verluchten hun badkamer na een deugddoende douche of een warm bad, maar eigenlijk heeft je hele huis dagelijks een fris windje nodig. Door iedere dag te verluchten, kan de vuile lucht het huis uit en komt er frisse lucht naar binnen. Zet je raam daarom minstens tien minuten open, langer mag natuurlijk ook. Je doet dit best meerdere keren per dag, bij voorkeur na het slapen, douchen en koken. Bye bye muffe geur in de slaapkamer, daaag vieze kooklucht!

2. Je huis verluchten: belangrijk voor je gezondheid

Door iedere dag je huis te verluchten, krijgen schadelijke stoffen geen kans. Op die manier vermijd je gezondheidsklachten zoals hoofdpijn, allergie en astma. Ook concentratieproblemen en vermoeidheid zijn veelvoorkomende klachten. Je kent het misschien wel: je zit de hele dag op kantoor met de ramen dicht. Na een tijdje word je daar moe en suf van, en moet je veel moeite doen om je gedachten erbij te houden. De oplossing? Zet de ramen open en laat de frisse, gezonde lucht naar binnenstromen. 

3. Schimmels in huis voorkomen

De badkamer en keuken zijn de ruimtes in huis waar veel vocht vrijkomt. Hierdoor kunnen schimmels aan de muren en het plafond ontstaan, wat dan weer voor gezondheidsproblemen kan zorgen. Door goed te verluchten, krijgen die schimmels geen kans om zich te ontwikkelen. Nog een tip: laat zoveel mogelijk je was buiten drogen.

Tijdens het drogen gaat de luchtvochtigheid in huis namelijk omhoog als je de was binnen ophangt. Het vocht moet natuurlijk ergens heen. Het gevolg is condens op de ramen wat vervolgens zorgt voor schimmel in huis. Als het droog weer is, kan je de was gerust buiten laten drogen. Ook in de winter, zolang het nier vriest. Kan je niet anders dan de was binnen drogen? Zorg dan dat je heel goed verlucht in huis. 

Herken je één of meerdere gezondheidsproblemen of wil je er zeker van zijn dat je binnenklimaat gezond is? Dan is een klimaatonderzoek in huis wellicht interessant voor jou. Bij een klimaatonderzoek verricht een klimaatonderzoeker verschillende metingen, onder andere CO2, luchtvochtigheid en de temperatuur. Na het onderzoek weet je dus precies hoe (on)gezond je binnenklimaat is en wat je moet doen om een gezond(er) binnenklimaat te realiseren.

Verlucht jij je huis voldoende of kan het nog beter?

Volg mijn blog via Facebook of Bloglovin

Veel liefs,
Vanessa xxx

Eén reactie

  1. Wat leuk om te weten.
    Hier ga gans de morgen het ramen van de slaapkamer open.
    En in de living hebben we zo een verluchtingsrooster echt ideaal als je dat hebt.
    En badkamer sta meestal altijd op een kier open.

Reacties zijn gesloten.