5 levenslessen die ik aan mijn dochter wil meegeven

Geplaatst door

Volgende week word ik 30 jaar. De afgelopen jaren had ik niet zoveel met mijn verjaardag, maar nu ik op tram 3 zit is het wel een beetje anders. Ik kan bijna niet geloven dat er al 30 jaar van mijn leven voorbij is. Ik kijk er op terug met ups en downs, zoals bij de meeste mensen wel het geval is. Sommige momenten waren fantastisch, andere momenten wil ik het liefst vergeten. Maar dat hoort nu eenmaal bij het leven. De voorbije jaren heb ik wel ontzettend veel geleerd, en die levenslessen wil ik ook graag aan mijn dochter meegeven. Er zijn veel levenslessen, maar dit zijn de vijf belangrijkste waar ik op dit moment aan denk.

levenslessen kind

Lieve Lara…

1. Mama houdt van jou

Sinds je bent geboren, zeg ik iedere dag dat ik van je hou. “Mama houdt van jou”, is het laatste wat ik tegen je zeg voordat je ’s avonds gaat slapen en dan geef ik jou een kus. Ook overdag geef ik je regelmatig een kus of knuffel. Ik vind het belangrijk om te laten zien dat je heel belangrijk voor me bent en dat ik voor jou door het vuur ga. Ik kan je niet genoeg liefde geven. Ik hoop dat mijn liefde zal bijdragen aan een goed zelfbeeld en dat je ook van jezelf houdt zoals je bent. Dat brengt mij meteen naar de volgende levensles.

2. Blijf jezelf en vergelijk je niet met anderen

Blijf jezelf, je bent goed genoeg. Je bent mooi zoals je bent. Je hoeft helemaal niet hetzelfde te zijn als iemand anders. We zijn allemaal verschillend en dat maakt je net zo uniek. Het maakt niet uit hoe groot je bent en hoeveel je weegt, of je introvert of extravert bent, of je hetero of biseksueel bent, of je graag poetsvrouw of dokter wil worden… Het belangrijkste is dat je jezelf bent en doet wat jou gelukkig maakt. Als mama zal ik altijd achter je staan en je steunen waar ik kan. Zegt er iemand iets stoms over jou of word je gepest? Weet dat het niet aan jou ligt, het is dan juist de pestkop die een probleem heeft. 

3. Na regen komt zonneschijn

Het leven is niet altijd leuk. Vroeg of laat komen er uitdagingen of problemen op je pad. Als mama zou ik je daar het liefst voor beschermen, maar helaas kan ik dat niet. Je gaat je eigen levenspad bewandelen en soms zal dat wel eens tegenvallen. Gelukkig weet ik dat je daar uiteindelijk een sterker mens van wordt en dat je leert uit moeilijke momenten. Probeer altijd positief te blijven want na regen komt zonneschijn. Hoe donker een periode ook voor je is, daarna zal de zon weer voor je schijnen. 

4. Geniet van elke dag

Net omdat het leven soms hard is, is het belangrijk om van iedere dag te genieten. Verlang niet naar grote dingen zoals rijkdom en geld, maar geniet van de kleine dingen in het leven. Net zoals je nu eigenlijk doet. Je wordt blij van samen wandelen, naar de eendjes en kippen kijken, dansen op K3 en spelen in bad. Als je tien of twintig jaar ouder bent, dan hoop ik dat je de kleine dingen nog steeds zal appreciëren. Dansen op K3 zal er waarschijnlijk niet meer inzitten, maar dat maakt niet uit. Zolang je je geluk maar uit andere kleine dingen haalt.

5. Geef nooit op

Een laatste levensles die ik je wil meegeven is dat je nooit mag opgeven. Als je iets graag wil of ergens in gelooft, dan moet je daarvoor gaan. Het maakt niet uit wat anderen ervan zeggen of hoe moeilijk de weg er naartoe ook is. Niets of niemand mag je tegenhouden om je dromen waar te maken. Sta sterk in je schoenen, vertrouw in jezelf, wees niet bang en ga ervoor. Vind je iets spannend? Doe ook dingen die je eng vindt zodat je ziet dat ze eigenlijk niet zo eng zijn als dat je op voorhand dacht. Je kan veel meer dan je denkt!

Lieve Lara, ik zou je nog veel meer levenslessen kunnen meegeven, maar voor nu zijn dit de belangrijkste. Wellicht dat ik in de toekomst nog eens een lijstje maak. Het is misschien een beetje raar dat ik deze levenslessen nu al aan je geef, maar voordat je het weet ben je geen kleine Lara meer en zal je deze levenslessen goed kunnen gebruiken. Ik weet zeker dat ze je goed van pas zullen komen!

Veel liefs,
Mama xxx

Welke levenslessen zou jij je (kind)eren graag willen meegeven?

 

6 reacties

  1. Och wat een mooie levenslessen, ze klinken zo eenvoudig maar als ik dat kleine handje zie dan weet ik dat dat het belangrijkste is. Mooie foto ook! Draag de levenslessen uit en je kleine krijgt een prachtleven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.