dinsdag 10 april 2018

Van avondmens naar ochtendmens?

Al zolang ik me kan herinneren ben ik een avondmens. Ik heb een hekel aan vroeg opstaan (zeker met de wekker) en heb veel tijd nodig om wakker te worden. Hoe later op de dag, hoe productiever ik ben. Daarom plan ik zoveel mogelijk afspraken in de namiddag. 's Avonds blijf ik graag lang op waardoor ik pas rond middernacht naar bed ga. Ow... stop! Zo was mijn leven tot drie maanden geleden. Sinds Lara is geboren is er wel 't een en ander veranderd.

thee ochtend

Bron foto: Shutterstock

Of je nu wil of niet, met een baby'tje in huis kan je niet anders dan een ochtendmens worden. Als Lara 's ochtends een flesje wil en een schone pamper nodig heeft, dan moet ik wel uit mijn bed. Lara wordt tussen 6 en 8 uur wakker, dus de ene dag is het al wat vroeger dan de andere. Dat is wel wennen als je weet dat ik voordien gemakkelijk tot 10 uur of langer sliep. Ik geef dan ook eerlijk toe dat ik me 's ochtends vaak nog moe voel. Het moment dat ik uit mijn slaap wordt gehaald vind ik soms verschrikkelijk, maar na een uurtje wakker te zijn denk ik: ach, het valt eigenlijk wel mee. Terwijl Lara met haar speelboog aan het spelen is, geniet ik van een warme tas thee en zo word ik rustig wakker. Ik moet er gewoon de tijd voor nemen en dan lukt het me wel. Ik plan nog steeds zo min mogelijk afspraken in de voormiddag, maar dat is momenteel ook geen probleem. 

Omdat ik 's ochtends vroeger op ben, ga ik 's avonds ook vroeger slapen. Voor Lara er was, bleef ik lang op en ging ik pas rond middernacht naar bed. Nu ben ik om 22 uur al aan het knikkebollen. Nadat Lara in haar bedje ligt, ik heb opgeruimd en heb gedoucht, blijft er van mijn avond niet veel meer over en dat vind ik best jammer. Maar langs de andere kant ben ik 's ochtends wel vroeger wakker en heb ik zo ook veel aan mijn dag. In de voormiddag heb ik vaak al de meeste huishoudelijke taken gedaan waardoor ik nog een hele namiddag voor me heb om bijvoorbeeld leuke dingen te doen met Lara of te bloggen, en dat is natuurlijk ook heel fijn. 

Een ochtendmens zijn heeft dus voor- en nadelen. Ik weet niet of ik ooit een echte ochtendmens zal zijn, want die ochtenden blijven toch lastig, maar ik doe wel mijn best om er eentje te worden. #hetlevenalsmama

Ben jij een ochtend- of avondmens? Wat zijn voor jou de voor- en nadelen?

Veel liefs,
Vanessa xxx

6 opmerkingen:

 1. Inderdaad, je moet wel met een baby/kindje. Maar ik ben toch een avondmens gebleven denk ik. Het is heel dubbel, eigenlijk doe ik 's ochtends het meest, maar vroeg naar bed wil ik eigenlijk nooit. Dan is iedereen thuis en dan wil ik juist zo lang mogelijk van mijn "vrije tijd" genieten. Jeroen heeft dat ook heel sterk, hij vind het altijd jammer om vroeg te gaan slapen omdat het dan zo aan voelt dat je dan alleen maar op je werk de hele week zit.
  Ja, toch wel een avondmens, ik ben ook na een uurtje vaak helemaal moe in de ochtend :)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. het klopt wel. Sinds dat Fenne geboren is, is mijn schema ook helemaal ontregelt haha. Ik ging ook altijd heel laat naar bed en kon dan ook heerlijk uitslapen maar nu is madam al om 07.00 of 07.30 wakker. en dat elke dag pfff haha achja je went er aan op een gegeven moment. Dat hoort bij het moeder zijn..

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik ben sowieso een avondmens! Ik studeer ook veel liever 's avonds en ga zo door tot 2 of 3 uur, vooral in de tentamenweek en dan sta ik ook weer om 6 uur op... Ik weet dat het niet goed is, maar ik kan me 's avonds toch het beste concentreren, omdat me niemand kan afleiden!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik was vroeger ook echt een avondmens, maar ben toch ook steeds meer een ochtendmens aan het worden (en nog geen kindje zelfs haha). We hebben wel sinds 1,5 jaar een hond, die heeft er ook al wel voor gezorgd dat ik vroeger uit bed ga haha. Alleen doordeweeks heb ik echt moeite met uit bed komen, maar in het weekend ben ik juist uit mezelf vroeg wakker.. heel irritant soms haha.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Voor dat mijn dochter werd geboren was ik ook écht een avondmens, maar nu al bijna 10 jaar ben ik toch meer een ochtendmens. Het is wel zo dat ik in de avond tegen half 11 al het liefst mijn bed induik. Als ik dan een keer langer wakker blijft (vanwege een verjaardag ofzo) dan voel ik mij de volgende dag mega brak #oma :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Aaaah, dat is iets waar ik echt nog enorm aan ga moeten wennen. Ik ben al heel mijn leven een verschrikkelijk ochtendmens en heb al vanalles geprobeerd om dat om te slaan. Zelfs als ik weet dat ik ergens leuks heen ga (Disneyland, op reis, een feest, .. ) ben ik zo slechtgezind als maar kan .. Hopelijk kan baby het tij doen keren!

  BeantwoordenVerwijderen