donderdag 2 november 2017

Chronisch ziek en zwanger

In 2014 kreeg ik de diagnose CVS (Chronisch Vermoeidheidssyndroom) en later ook fibromyalgie. De voornaamste symptomen hiervan zijn blijvende vermoeidheid en spierpijn in mijn hele lichaam. Na de voorbije jaren kan ik me bijna niet meer inbeelden hoe het voelt om niet moe te zijn of geen pijn te hebben. Toch heb ik begin dit jaar beslist om zwanger te worden en inmiddels ben ik 7 maanden zwanger van mijn eerste kindje. Geen evidente keuze kan ik je vertellen, maar toch ben ik ontzettend blij dat ik deze stap heb durven zetten. Vandaag deel ik mijn ervaring over chronisch ziek zijn en zwanger worden / zijn.

chronisch ziek en zwanger

Bron foto: Shutterstock

CHRONISCH ZIEK EN ZWANGER WORDEN

Iedereen is wel eens moe of heeft last van spierpijn, maar gelukkig gaat dit in de meeste gevallen weer over. Wanneer je chronisch ziek bent, zijn deze klachten iedere dag aanwezig en dat is behoorlijk zwaar. Ik heb veel tijd nodig gehad om mijn chronisch ziek zijn te accepteren en te verwerken. Dit ging niet van vandaag op morgen, maar het heeft echt jaren geduurd. Vanaf mijn 25ste wilde ik graag mama worden, maar het leek me verstandiger om nog wat te wachten. "In zo'n toestand is het toch niet verantwoord om zwanger te worden? Als ik door mijn beperking al zwanger kan worden? Kan ik wel een goede mama zijn?" Deze gedachten maakten me erg ongelukkig, maar ik besloot om mijn kinderwens nog even opzij te zetten. Wie weet zou ik me binnen enkele jaren wel beter voelen.

Ik ben nog steeds ziek, maar beter gaat het intussen zeker wel. In die zin dat ik door de jaren heen heb geleerd hoe ik moet omgaan met mijn chronische ziekte. Ik weet waar mijn grenzen liggen, wat ik wel en niet kan, en ik heb een balans leren vinden tussen rust en inspanning. Dit alles maakt dat ik er best goed mee kan leven en dat is natuurlijk heel wat, zeker als je een kinderwens hebt. Mijn vriend en ik hadden het steeds vaker over zwanger worden en kinderen, en begin dit jaar besloten we dan eindelijk om de stap te wagen. 

Ik heb mijn pil niet impulsief in de vuilbak gegooid. Het eerste wat ik heb gedaan is een afspraak gemaakt bij de gynaecoloog. Ik vond het namelijk belangrijk om een gynaecoloog te vinden die begrip had voor mijn beperking en het zag zitten om die 9 maanden mee op avontuur te gaan. Want een avontuur, dat is het wel als je chronisch ziek bent. De zwangerschap verloopt toch anders dan bij gezonde vrouwen, en dan heb je echt een gynaecoloog nodig die je goed opvolgt en die volledig achter je staat. 

Om de één of andere reden was ik bang dat ik door mijn beperking moeilijk of niet zwanger zou kunnen worden. De gynaecoloog stelde me meteen gerust dat ik net zo vruchtbaar ben als een gezonde vrouw en dat was een hele opluchting. Ze zei wel dat het een tijdje kon duren vooraleer ik zwanger zou worden, gezien ik al 14 jaar de pil nam. Uiteindelijk is dat allemaal veel sneller gegaan dan verwacht, want ik was na twee maanden al zwanger! Ik ben ontzettend dankbaar dat het me is gegund om zo snel zwanger te worden, want ik besef dat dit niet vanzelfsprekend is. 

Ik nam trouwens medicatie tegen de spierpijn, maar daar ben ik volledig mee gestopt voordat ik zwanger wilde worden. Geen evidente keuze, maar als je zwanger wilt worden heb je niet veel keuze. De meeste medicijnen zijn verboden tijdens de zwangerschap omdat deze schadelijk zijn voor de baby. Ik zag er best tegenop en kon alleen maar hopen dat de pijn mee zou vallen gedurende de 9 maanden. 

chronisch ziek en zwanger

Bron foto: Shutterstock

CHRONISCH ZIEK EN ZWANGERSCHAP

Het eerste en tweede trimester van mijn zwangerschap ben ik verschrikkelijk misselijk geweest. Geen idee of dit door de CVS en/of fibromyalgie komt, of dat mijn lichaam gewoon niet goed tegen zwangerschapshormonen kan. De misselijkheid was voor mij het zwaarste tot nu toe, zelfs zwaarder dan de vermoeidheid en spierpijn die ik elke dag heb. Dat had ik helemaal niet verwacht.

Ik ben al de hele zwangerschap moe, vooral het eerste trimester was slopend, maar welke zwangere vrouw ervaart dit niet? Ik kan niet met zekerheid zeggen dat ik moe ben door mijn beperking, louter door de zwangerschap, of door een mix van beide. Gelukkig ben ik thuis en kan ik voldoende rusten als dat nodig is. Zo ben ik de hele zwangerschap eigenlijk al goed door gekomen. Ik ben ondertussen zelfs verhuisd!

Van de spierpijn ben ik in het eerste en tweede trimester gespaard gebleven. Ik had zelfs minder pijn dan voor mijn zwangerschap. Dit zou kunnen komen door de zwangerschapshormonen die een gunstig effect hebben bij fibromyalgie. Vanaf het derde trimester is de spierpijn echter toegenomen. Rugpijn, pijn op mijn borst, pijn in armen en benen... Ik denk dat dit deels door de zwangerschap komt, gezien veel zwangere vrouwen rugpijn hebben in het laatste trimester, en deels door de fibromyalgie. Ik mag helaas geen medicatie nemen tegen de pijn, behalve paracetamol maar daar maak ik liever geen gewoonte van. Op zulke momenten probeer ik vooral goed te rusten. 

Al bij al had ik de vermoeidheid en spierpijn veel erger verwacht tijdens mijn zwangerschap. Ik roep niet te luid, want er komen natuurlijk nog twee maanden aan. Hoe je lichaam reageert op een zwangerschap als je chronisch ziek bent, is eigenlijk niet te voorspellen. Je kunt je vooraf nog zoveel zorgen maken en piekeren, maar uiteindelijk moet je er gewoon door en zie je vanzelf wel hoe het gaat. Laat je niet van de wijs brengen door al die horrorverhalen die je hoort en leest, want ik ben het bewijs dat het ook goed kan gaan. Ik ben ontzettend blij dat ik de stap heb gezet om zwanger te worden en dat ik mijn meisje binnen twee maanden eindelijk in mijn armen heb. Hoe moeilijk het soms ook is, het is het allemaal waard!

zwanger

Bron foto: Shutterstock

Hoe het tijdens de bevalling en na de zwangerschap zal gaan is natuurlijk nog af te wachten. Ik vind het best spannend en ik ga ervan uit dat het zwaar zal worden, maar net als bij de zwangerschap laat ik alles op mij afkomen. Eén ding is zeker: als je een grote kinderwens hebt, dan heb je er alles voor over en kan je meer dan je denkt. Gelukkig heb ik een lieve vriend die me door dik en dun steunt, en dat is ook heel belangrijk natuurlijk. Ik hou jullie op de hoogte!

Veel liefs,
Vanessa xxx

6 opmerkingen:

 1. Ik ben blij voor je dat het goed gaat! Het is dubbel pittig voor jou allemaal. Goed artikel voor iedereen die ook kampt met een chronische ziekte en zwanger wil worden.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat mooi geschreven! Ik hoop dat het na Je bevalling goed mag gaan voor jou en je een sterke mama bent die niet teveel pijn heeft iedere dag! Das je gegund! Of dat je het in ieder geval onder controle hebt natuurlijk! Liefs!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ben blij te lezen dat je de eerste 2 trimesters minder spierpijn gehad hebt. Nog eventjes en je kan je dochtertje in je armen houden. Geniet echt van elke moment x

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Leuk zo een update tussendoor! Geniet er vooral ook wel van :D x

  BeantwoordenVerwijderen
 5. En ik ben zo trots dat je toch de stap hebt gezet, want je wil zo graag een kindje. Geniet nog van je zwangerschap!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik denk dat het voor geen vrouw te voorspellen is hoe een zwangerschap verloopt, ook al ben je dus gezond. Maar ik kan me voorstellen dat je met een chronische ziekte er anders in Je bent dan bewuster bezig met je lichaam en je mag natuurlijk veel medicatie niet meer gebruiken. Fijn dan dat je minder klachten hebt gehad, dan verwacht. Hopelijk blijft dat zo :)

  Mijn zwangerschappen waren super makkelijk. Ik had nauwelijks tot geen klachten. Het wordt zwaarder op het eind, dat je op je rug ligt en nauwelijks kan ademen. Maar dat was het eigenlijk. IK wens je een voorspoedige resterende zwangerschap toe.

  BeantwoordenVerwijderen