5 tips voor productief thuiswerken

Geplaatst door
Thuiswerken heeft veel voordelen. Je wint veel tijd omdat je geen verplaatsing van en naar het werk moet doen en je dagindeling is veel flexibeler. Natuurlijk zijn er ook nadelen aan verbonden. Misschien heb je wel teveel afleiding om goed te kunnen werken. Deze 5 tips helpen je alvast een handje op weg!
 
tips voor productief thuiswerken bron foto shutterstock

1. ROUTINE

Thuiswerken geeft je de vrijheid om zelf je werkuren te bepalen. Het is dan ook verleidelijk om elke dag lekker lang uit te slapen, met als gevolg dat je tot de late uurtjes moet doorwerken. Daarom is het belangrijk om een routine te ontwikkelen, o.a. hoe je dagindeling eruit ziet en met welke taken je de dag begint. Deze kleine routines helpen om de rest van de dag op schema te blijven. Probeer je ’s ochtends ook klaar te maken zoals op een ‘normale’ werkdag: ontbijten, douchen, jezelf aankleden, eventueel make-up… 
 
2. WERKKAMER
 
Thuis kan je gemakkelijk werken van aan de eettafel, op de zetel of zelfs op bed. Dit is niet erg voor af en toe, maar je zal veel productiever werken in een werkkamer of aparte ruimte. Daar ben je minder afgeleid van alle huishoudelijke taken die nog moeten gebeuren en kan je je beter concentreren op je werk. 
 
Het meubilair is hierbij zeker niet onbelangrijk. Een goede bureau is absoluut een must, net als een goede bureaustoel. Je kunt hier beter een beetje in investeren dan dat je na enkele uren al rugklachten krijgt. Tegenwoordig bestaan er mooie design bureaustoelen met een heel aangenaam zitcomfort. 
 
vitra ac 4 bureaustoel misterdesign
 
Ik vind de bruine Vitra AC 4 bureaustoel heel mooi, ontworpen door de Italiaanse architect Antonio Citterio. De bureaustoel heeft verschillende uitvoeringsmogelijkheden, is verkrijgbaar in stof of leder, is draaibaar, in hoogte verstelbaar en verkrijgbaar met of zonder armleuningen. Hij ziet er niet alleen mooi en professioneel uit, maar hij zorgt ook voor een optimaal zitcomfort als je lang aan je bureau werkt. Tip: het merk Vitra heeft trouwens nog andere mooie designmeubels in het assortiment!
 
vitra ac 4 bureaustoel misterdesign
 
3. PRIORITEITEN STELLEN
 
Ben je een ochtendmens en dus het meest productief voor de middag? Gebruik dan je eerste werkuren om de belangrijkste punten van je to-do lijstje af te vinken, zoals schrijven, creatief denken of problemen oplossen. Je concentratie zakt gedurende de dag weg en daarom is het dus beter om de minder belangrijke taken voor de namiddag te plannen.
 
4. PLAN PAUZES
 
Thuis is het heel verleidelijk om aan één stuk door te werken, maar productiever word je er niet van. Tussen de werktijd door kan je even inloggen op social media, wat Youtube-filmpjes kijken of enkele huishoudelijke taken doen. Bij sommige bedrijven noemen ze dit moment ook wel ‘Google time’. Zo kan je daarna weer met volle concentratie aan de slag. Belangrijk: vergeet ook niet te ontbijten en te lunchen!
 
5. STOP OP TIJD
 
Een laatste maar niet onbelangrijke tip: stop op tijd met werken en maak je dagen niet te lang, zeker als je moe bent of niet meer tevreden bent met de resultaten. Het gevaar van thuiswerken is te lang doorwerken en dat moet je vermijden. Het is beter om op tijd te stoppen zodat je de volgende dag weer met een fris hoofd kunt beginnen.

Extra tip: Neem je als blogger te veel hooi op je vork en krijg je je werk maar moeilijk rond? Durf dan gerust professionele hulp in te schakelen van bijvoorbeeld een online marketing bureau zoals Webdelta. Dit bureau kan je onder andere helpen met SEO, SEA en e-mail marketing. Daarnaast doen ze hosting en maken ze websites en webshops. Door een paar taken uit handen te geven, krijg jij meer rust en kan je je concentreren op andere zaken die belangrijk zijn!
 
Veel liefs,
Vanessa xxx

19 reacties

  1. Het zijn hele goede tips! Niks op aan te merken. In het begin ging thuiswerken bij mij wel heel moeilijk. Toen ik eenmaal een kantoor kamertje kreeg ging het beter: geen afleiding van de rest meer.

  2. Goede tips! Zeker over het niet te lang doorwerken. Ik heb zelf nog wel eens die neiging en dan kom ik een beetje een negatieve sfeer, omdat ik dan inderdaad moe ben en alles ineens stom vind wat ik heb gedaan. Gewoon niet meer doen dus!

  3. Mooie tips, zeker handig want raak snel afgeleid. Ik vind het zelf altijd wel fijn om boven achter mn bureau te zitten.

  4. Goede blog en handige tips persoonlijk vind ik een goede bureaustoel heel belangrijk.

  5. Goede tips! Zeker over de routine. Meestal heb ik steeds de neiging om lang uit te slapen maar dan moet ik natuurlijk langer doorwerken

  6. Goede tips! De beste is inderdaad om je thuiswerkdag te zien als een werkdag op kantoor. Sta op hetzelfde uur op, maak je klaar en vertrek naar je werk – al is dat op zo'n dag maar een paar meter verderop. Dan heb je meteen ook tijd gespaard en kan je vroeger stoppen, hehe.

  7. Mooie bureaustoel! Ik zit op een oud ding maar hij zit nog wel goed! Tips.. ik denk dat je de meeste al genoemd heb.

  8. Bij ons geen plaats voor een apart bureau met bureaustoel maar ik heb wel een werkplekje in de woonkamer waar ik blog 🙂

  9. Goeie tips! Bij mij werkt thuis werken vaak ook goed maar vaak ook nie alleen wanneer men hoofd er na staat! Moet veel meer routine hebben denk ik! Xx

Reacties zijn gesloten.