Zo maak je een buitenkraan winterklaar – De winter komt er weer aan. De dagen worden korter en de temperaturen worden kouder. Veel mensen vinden dat de zomer ieder jaar weer veel te snel voorbij is gegaan. Gelukkig hebben we wel de feestdagen om naar vooruit te kijken. De meeste mensen hebben inmiddels de tuinmeubelen weer in de schuur staan. Misschien heb je ook al wat werkzaamheden in de tuin verricht om planten te beschermen tegen de wisselende seizoenen. Het gazon en de planten hoef je geen extra water meer te geven. Het is daarom ook een goed moment om de kranen buitenshuis klaar te maken voor de winter. De loodgieter uit Antwerpen legt uit hoe je een buitenkraan winterklaar maakt.
Zo maak je een buitenkraan winterklaar
Belang van buitenkraan winterklaar maken
Met het winterklaar maken van een buitenkraan bedoelen we dat deze tegen vorst beschermd moet worden. In het winterseizoen kan het gaan vriezen en dit levert een aantal gevaren op voor de watervoorziening in de tuin. De kranen en waterleidingen worden buiten namelijk blootgesteld aan de vorst en dit moet voorkomen worden. Wanneer je deze onderdelen niet beschermt kan het water in de leidingen bevriezen en ervoor zorgen dat deze barsten. De hoge kosten om dit te repareren kunnen voorkomen worden door de kraan en leidingen winterklaar te maken.
Toevoer van water afsluiten
Waterleidingen staan altijd vol met water tot aan de kraan. Hierdoor heb je meteen de beschikking over water wanneer je de kraan openzet. In de winter mag dit water echter niet in de leidingen buiten blijven staan. Bij bevriezing zet water uit en dit kan het barsten van leidingen tot gevolg hebben. De eerste stap in het winterklaar maken van de buitenkraan is dan ook het afsluiten van de watertoevoer. Vervolgens zet je de buitenkraan open totdat er geen water meer uit de kraan komt. Met deze handeling zorg je ervoor dat het meeste water uit de leidingen loopt.
Buitenkraan open laten staan en inpakken
Hoewel het meeste water uit de leidingen is gehaald moet je ook de kraan open laten staan in de winter. Mocht er nog water in de leidingen zitten dan kan dit uitzetten zonder dat dit een gebarsten leiding tot gevolg heeft. Onderdelen die blootgesteld zijn aan de koude buitenlucht moet je extra isoleren in de winter. De kraan kan je bijvoorbeeld inpakken door hier schuim omheen te wikkelen.
Bron: loodgietersantwerpen.be
Veel liefs,
Vanessa xxx
Leuk artikel om te lezen zeer goede tips!
Zeer interessante tips die ik zeker ga gebruiken voor de leidingen en kranen te beschermen.
Goede tips!
Goed dat ik dit lees, ik heb nog helemaal niets gedaan met de buiten kraan!
Dit artikel komt goed te pas om de nodige maatregelen te nemen tegen de vrieskou goede tips!
Goede tips!
Fijne tips! Wij hebben geen buitenkraan, dus wij hoeven hier geen rekening mee te houden.
Wat een goeie tips! Wij hebben er eentje dus moet die even gaan afsluiten!