Donkere kringen onder de ogen: oorzaken en tips

Geplaatst door
Heel wat mensen hebben last van donkere kringen onder de ogen. De makkelijkste oplossing is om een concealer en foundation te gebruiken zodat de kringen minder opvallen. Helaas heeft niet iedereen evenveel zin of tijd om iedere ochtend met make-up aan de slag te gaan. Daarom vertel ik jullie vandaag wat je kan doen om donkere kringen zonder make-up minder zichtbaar te maken. Ik ga dieper in op de verschillende oorzaken van kringen, o.a. allergie, dehydratatie en vitaminetekort, en geef je tips om ze te verminderen.
 

Vermoeidheid en stress

 
Als je vermoeid en gestresseerd bent, dan word je huid bleker waardoor de onderliggende bloedvaten duidelijker zichtbaar worden. Ook de bloedsomloop wordt slechter onder invloed van vermoeidheid en stress. En een slechte bloedsomloop zorgt er voor dat de kringen onder de ogen blauw en donker worden. Voldoende slaap en ontspanning zijn daarom een absolute must. 
 
Allergie
 
Donkere kringen onder de ogen kunnen te wijten zijn aan allergie, bv. hooikoorts, maar het kan ook om een kleinere allergie gaan waarvan je misschien niet eens weet dat je ze hebt. Zo kan je allergisch zijn aan bepaalde voedingsmiddelen (melk, kaas, voeding uit blik) of aan een product dat je vaak gebruikt (shampoo, afwasmiddel). Het product waar je allergisch aan bent vermijden, is vaak voldoende om de donkere kringen onder de ogen te verminderen en minder zichtbaar te maken.
 
Slechte vertering van eiwitten
 
Donkere kringen kunnen ook veroorzaakt worden door een onvolledige vertering van proteïnes. Dit wordt in veel gevallen veroorzaakt door een gebrek aan vitamine B6 en B11 (foliumzuur). Je kunt een multi-vitamine nemen of voedingsmiddelen eten die rijk zijn aan vitamine B6 en B11. Vitamine B6 is te vinden in varkenvlees, vis, eieren, peulvruchten en volkoren granen. Vitamine B11 komt in grote mate voor in volle granen, sojabonen, spinazie, spruitjes, pompoenen, broccoli, aardbeien, kiwi’s, sinaasappelen en ananas.
 
Gebrek aan vitamine K
Ook een tekort aan vitamine K (effect op de microcirculatie) kan donkere kringen veroorzaken. Vitamine K is van nature aanwezig in yoghurt, karnemelk, groene bladgroenten, eierdooier, sojaolie en saffloerolie. Naast deze voeding kan je ook een crème met vitamine K gebruiken. Hierdoor zou de blauwe kleur sterk moeten verminderen.
 
Gebrek aan vitamine B12
 
Een gebrek aan vitamine B12 kan tot bloedarmoede leiden. Bloedarmoede veroorzaakt een bleke huid en een bleke huid zorgt voor zichtbaar donkere kringen. Vitamine B12 bevindt zich vooral in vlees, eieren, zuivelproducten, vis en zeewier.
 
Gebrek aan ijzer
 
Ook ijzergebrek kan voor bloedarmoede, een bleke huid en donkere kringen zorgen. Ijzer moet je vooral halen uit vlees, vis, gevogelte, broccoli, bloemkool, pompoen, citrusvruchten en tomaten. Andere voedingsmiddelen (zoals spinazie, aardappelen en bananen) bevatten ook veel ijzer, maar worden minder goed door het lichaam opgenomen. Let er ook op dat je voldoende vitamine C binnenkrijgt want hierdoor neemt je lichaam meer ijzer op.
 
Slechte werking van nieren en bijnieren
 
Een slechte werking van de nieren en/of de bijnieren veroorzaakt een blauwe schijn onder de ogen. Dagelijks minimaal 1,5 liter water drinken en een cranberry supplement nemen, zou een oplossing moeten bieden. Vooral jonge mensen weten echter niet dat hun nieren en/of bijnieren niet goed functioneren. Dit kan o.a. te wijten zijn aan erfelijkheid.Dehydratatie
 
Donkere kringen onder de ogen kunnen veroorzaakt worden door dehydratatie. Ook daarom is het belangrijk om dagelijks 1,5 liter water of thee te drinken. Je zult zien dat ook de rest van je huid er stralender uitziet. 
 
Zout
Vermijd zoveel mogelijk zout. Zout zorgt voor vochtophoping op de meest onmogelijke plaatsen. Hierdoor verslechtert je microcirculatie waardoor de bloedvaten onder de ogen blauw en donker worden.
Roken
 
Roken zorgt voor een slechte bloedsomloop waardoor de bloedvaten onder de huid blauw en donker lijken. Wil je toch blijven roken, dan kan je muizedoorn als voedingssupplement nemen. Muizedoorn verbetert de bloedsomloop en wordt ook gebruikt om gesprongen adertjes te verbeteren.


Dunne en verouderde huid

 
Naarmate je ouder wordt, worden de donkere kringen onder de ogen duidelijker zichtbaar. Door de huid dagelijks in te smeren met aloë vera houd je de oogcontour gezond en elastisch waardoor donkere kringen minder kans krijgen. Bestaande kringen kunnen met dit product sterk verminderen omdat ze tot de lederhuid doordringen en deze dikker maken. Ook een oogcrème op basis van retinol kan de verkleuring aanzienlijk verminderen.
 
Erfelijkheid
 
Als je altijd last hebt van donkere kringen en bovenstaande tips niet helpen, dan is het bij jou misschien genetisch bepaald. Dat wil zeggen dat je het van je familie geërfd hebt en dat je er daardoor eerder last van hebt dan anderen. Erfelijkheid kan ervoor zorgen dat de huid rondom je ogen veel dunner is dan bij anderen. Een dunne huid rondom de ogen is iets doorzichtiger en daar schijnen bloedvaten beter doorheen. Doordat deze blauw zijn van kleur krijg je donkere kringen. In dat geval is het geen slecht idee om toch wat make-up te gebruiken zodat de kringen minder opvallen. Mochten de kringen zo erg zijn dat je er een laag zelfbeeld door krijgt, dan kun je dit probleem misschien eens bespreken met je huisarts. Die kan je eventueel doorverwijzen naar een specialist.
 
Heb jij nog tips om donkere kringen te verminderen?

Veel liefs,

 

Vanessa xxx

26 reacties

 1. Wat een handig artikel! Ik wist al veel maar dat het kan komen door slechte vertering van eiwitten wist ik niet! Mijn tip is met een ijsblokje over je donkere kringen. Concealer om het weg te werken. Genoeg slaap! (makkelijker gezegd dan gedaan) en binnenkort ga ik nog een zelfgemaakte creme testen waar ik veel goeds over heb gehoord 🙂

 2. Wat een goed artikel, erg informatief! Ik heb gelukkig geen last van donkere kringen onder mijn ogen maar ik wist helemaal niet dat er zoveel oorzaken konden zijn hiervoor. Soms heb ik wel eens wallen maar dat komt echt van slaaptekort of als ik een huilbui heb gehad:(

 3. Wat een handig artikel zeg! Ik krijg ontzettend snel kringen als k maar een klein beetje moe ben.. En paps heeft ze ook snel 😛 .. maar hej daar hebben we concealer voor ;)!

 4. Handige artikel! Ik denk dat wel eens een tekort aan vitamine K kan hebben.Zal is kijken voor zo'n crème. Wat bij mij ook altijd wel werkt is zo'n oogroller met cafeïne erin (ik heb die van kruidvat merk) voelt ook zo lekker fris!

  Liefs Charlotte

 5. Als ik te weinig heb geslapen heb ik ook donkere kringen onder mijn ogen. Beetje balen maar ja, lang leve de concealer 😉 Heb ook zo'n roller van Garnier, die werkt ook wel aardig trouwens.

 6. Eigenlijk moeten we gewoon beter naar de spelregels van ons lichaam luisteren en genoeg drinken, slapen en gezond eten 🙂 Thanx voor je lieve comment vandaag trouwens! 🙂

 7. Ikzelf krijg al tijd donker plekken als ik niet helemaal lekker in mijn velletje zit, dat heeft niet alleen iets te maken met zorgen, het kan ook bv zijn dat ik een griepje of zware verkoudheid onder mijn leden heb…
  Interessant artikel…

  Groetjes Petra

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *