Is make-up slecht voor je huid?

Geplaatst door
Make-up maakt je mooier, je huid egaler en geeft kleur aan je gezicht. Bovendien wordt als belangrijkste middel tegen veroudering geadviseerd om iedere dag een crème of foundation met een UV-filter te gebruiken. Make-up biedt dus ook een bepaalde bescherming tegen zon, maar ook vuil en andere weersinvloeden. Genoeg redenen om wél make-up te gebruiken. Is al die make-up dan niet slecht voor onze huid? Of is dit slechts een fabeltje?  
 

Slapen met make-up

 
Gaan slapen met make-up is een absolute no go. Als je iedere dag make-up gebruikt, is het belangrijk om je huid ’s avonds goed te reinigen. Ja, ook als je geen zin hebt of als je er te moe voor bent. Een tip is om een pak reinigingsdoekjes op je nachtkastje te leggen. Zo hoef je na een avondje uit nog maar weinig moeite te doen. Uiteraard is een uitgebreide routine (reinigingsmelk, tonic enz.) nog steeds het beste, maar beter een reinigingsdoekje dan niets. 
Anna uit Engeland vroeg zich af of het kwaad kon om de make-up ’s nachts gewoon te laten zitten. Ze deed een test en sliep een maand lang met make-up. Het resultaat was best wel schokkend. Haar huid was na een maand roder, had grotere poriën en lijntjes waren dieper. Hieronder kun je zien hoe haar huid er voor en na die maand uitzag. Ik denk dat ik voor ons allen mag spreken als ik zeg dat niemand zo’n huid wil.

 
Goed reinigen is de boodschap
 
Eén keer om de zoveel tijd een reinigingsdoekje gebruiken kan geen kwaad, maar maak er geen gewoonte van. Het is namelijk zeer belangrijk om je make-up er grondig af te halen. Make-up mengt zich met huidvet en vuil en kan je poriën verstoppen. Bovendien legt make-up een laagje over je huid, waardoor afvalstoffen die door je huid naar buiten komen, niet afgevoerd kunnen worden. Reinig je huid daarom ’s avonds om make-up, zweet en vuil te verwijderen, maar ook ’s ochtends om talg en eventuele resten van nachtcrème te verwijderen.

Allergische reactie op make-up
 
Bij sommige meiden kan make-up een allergische reactie geven. Als je daar last van hebt, dan merk je dat snel genoeg. Je huid gaat jeuken, trekken, kan zelfs opzwellen of rood worden. Als make-up al schadelijk is voor de huid, dan zijn de geur- en conserveringsmiddelen vaak de ingrediënten die problemen opleveren. Als je denkt dat je huid gevoelig is voor make-up, kies dan voor hypo-allergene producten. Skip parfum en alcohol en ga voor zo natuurlijk mogelijk. Gebruik liever ook geen waterproof make-up want dat is lastiger te verwijderen en doet daardoor niet veel goeds voor je huid.
 
Puistjes of acné door make-up
 
Soms kan make-up puistjes of acné veroorzaken. Als je denkt dat je huid daar gevoelig voor is, kies dan voor olievrije producten of minerale make-up omdat deze de huid niet afsluiten en verstoppen. Je kan hiervoor naar de parfumerie of een MAC store gaan, maar ook in de webshop van ELF vind je heel wat make-up. 

Houdbaarheid
Make-up heeft een houdbaarheidsdatum die vermeld staat op het etiket. In het minst erge geval gaat de kwaliteit, geur of samenstelling van het product na die datum achteruit. In het ergste geval kun je last krijgen van irritaties en infecties. En de werking van bv. een SPF (Sun Protection Factor) wordt steeds minder naarmate je een product langer bewaart.
 
In de praktijk is het toch lastig om dat bij te houden. Want weet jij nog precies wanneer je het kocht? Een tip is om met een houdbare viltstift de aankoopdatum op je make-up artikelen te zetten.

Kwastjes, sponsjes en andere accessoires
 
Je kunt met je vingers of kwasten bacteriën in je make-up brengen. Zorg daarom dat je met schone vingers make-up aanbrengt en regelmatig je kwasten of sponsjes schoonmaakt (bv. met babyshampoo) of vervangt. Ik zie er altijd enorm tegenop om mijn kwasten te wassen, het is gewoon geen leuk klusje. Toch verplicht ik mezelf ertoe door een dag in te plannen waarop ik dit moet doen. Als ik zie wat voor viezigheid er af komt, ben ik blij dat ik het heb gedaan.  
 
Besluit
 
Is make-up slecht voor je huid? Als je de juiste make-up gebruikt, het op een goede manier aanbrengt en vooral: als je het er ’s avonds weer goed afhaalt, kan het geen kwaad om make-up te gebruiken.Ga jij wel eens slapen met make-up? Let jij op de houdbaarheid van producten?

En maak jij je kwasten regelmatig schoon?

 
Veel liefs,
Vanessa xxx

32 reacties

 1. Soms vergeet ik weleens mijn make-up eraf te halen, maar dat is enkel als ik een keer laat ergens van thuiskom, ook heel erg slecht, maar ach dat is menselijk. Ik heb laatst nog naar al mijn producten gekeken of ze nog goed waren en die niet mee goed waren weggegooid dus daar let ik wel op.

 2. Ik draag heel weinig make up en ook nog zelden. Vergeet het ook wel eens maar me huid vindt dat niet fijn. Me make up tas pluis is regelmatig uit en maak ik dan ook gelijk schoon. Make up maakt niet altijd mooier hoor, sommige mensen overdrijven er teveel in.

 3. Ik ga eigenlijk nooit slapen met mijn make-up nog op; zelf als ik doodmoe ben haal ik in ieder geval nog even een reinigingsdoekje over mijn gezicht en doe ik een nachtcrème op. Ik let qua houdbaarheid vooral op bij mascara's omdat ik daarbij een keer heb gemerkt dat ik als die iets te lang open is ik er jeukende ogen van krijg en probeer mijn kwasten minstens één keer per week te reinigen en wissel ook vaak af qua dat ik niet elke dag dezelfde kwasten gebruik.

 4. Fijn artikel! Ik haal gelukkig ongeveer altijd mijn make-up wel van mijn gezicht af voor ik ga slapen.. Mijn kwasten zou ik wel vaker moeten wassen, oeps :p

 5. Leuk en handig artikel. Ik maak mijn gezicht elke dag goed schoon. Het is echt sporadisch, mss 1 a 2 keer per jaar, dat ik het niet doe omdat ik te moe ben haha. Ik vind het ook vies om met make-up op te gaan slapen trouwens. Kwasten reinigen schiet er wel eens bij in, maar probeer er altijd goed om te denken. x

 6. Heel erg leuk en handig artikel! Ik ga zelf nooit slapen met make-up, maar ik moet eerlijk bekennen dat als ik een dagje geen make-up gedragen heb dat ik het reinigen en verzorgen van mijn huid dan wel eens oversla haha.

 7. Ik ga eigenlijk nooit slapen met make-up op, ik kan dat gewoon echt niet haha! Het liefste haal ik na een lange dag en als ik dan thuiskom meteen alles eraf. Dan voel ik me weer lekker schoon en fris. Dan voordat ik ga slapen reinig ik m'n gezicht nog even extra omdat dat weet net wat fijner slapen is hihi

 8. ik vind het echt verschrikkelijk om te gaan slapen met make-up. hoe moe of ziek ik ook ben ik haal het er hoe dan ook af. ik vind het gewoon echt heel erg vies om met mkae up op te gaan slapen. erg interessant artikel!!!

 9. Ik haal mijn make-up er altijd af voor ik ga slapen. Het is een routine geworden en slapen met make-up vind ik zo vervelend. Dan plakken mijn ogen toe en krijg ik ze 's morgens niet meer open!

 10. Heel goed en duidelijk artikel. Ik denk dat make-up je huid meer kwaad doet dan goed doet. Bij verzorgingsproducten hangt het af van de ingrediënten die erin zitten. Goed, dat gezegd te hebben.. het weerhoudt me er niet van om make-up te dragen, maar ik draag het sowieso niet dagelijks. Zeker bij mensen die rosacea hebben (toch wel een grote percentage van de bevolking) moeten achterhalen of make-up hun huidontsteking verergert. 🙂 Ik probeer trouwens altijd make-up weg te halen als ik ga slapen. Soms kost het me meer moeite dan andere keren, maar ik doe het wel.

 11. Heel handige en duidelijk artikel! En ik denk zolang je make-up goed gebruikt het geen kwaad kan. En je natuurlijk voor het slapen gaan je huid goed reinigd.

 12. Schokkend die foto van dat meisje die met foundation op sliep als test. Dat is dus de reden dat ik ALTIJD mijn make-up er af haal voor het slapengaan. En ook ik probeer op de houdbaarheidsdatum van mijn make-up te letten.

  Liefs,

  Maria

 13. Ontzettend handig artikel! Ik moet toegeven dat ik vroeger nooit mijn make-up van mijn gezicht afhaalde voor het slapen gaan (al droeg ik toen ook een stuk minder) maar tegenwoordig vind ik het ritueeltje 's avonds niet eens meer zo erg. X

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *