5 redenen om niet perfect te zijn

Geplaatst door
Ja, ik ben iemand die erg perfectionistisch is. Zowel op het werk als privé wil ik alles perfect doen. Ik wil mijn werk goed doen (en liefst geen fouten maken), ik wil een goede huisvrouw zijn, een goede vriendin en ga zo maar door. Kinderen heb ik nog niet, anders wou ik zeker nog de perfecte mama zijn. Je leest het al: ik leg de lat nogal hoog voor mezelf. Ik moet toegeven dat ik van al dat perfectionisme best veel stress krijg. Ik wil overal en alles goed doen en dat gaat natuurlijk niet. Toen ik na een lange werkdag en nog enkele huishoudelijke klussen eindelijk in de zetel plofte, dacht ik even na over al dat perfecte gedoe. Ik kwam tot de conclusie dat een mens helemaal niet perfect hoeft te zijn. Nog beter: er zijn immers heel wat redenen om net niet perfect te zijn. Hieronder vertel ik jullie meer!
 

Ik heb er even moeten over nadenken, maar ik heb toch 5 redenen gevonden waarom we niet altijd perfect moeten zijn. Hier gaan we!
 
1) Je kan nog verbeteren.
Wie heeft meer groeipotentieel: het perfecte model dat nooit fouten maakt, of een vrouw die nog niet al haar troeven heeft uitgespeeld? Wie niet perfect is, kan groeien en leren, in tegenstelling tot Miss Perfect die altijd op hetzelfde punt blijft staan.

2) Fouten zijn een teken dat je bijleert.

Van mensen die zichzelf niet toestaan om fouten te maken, wordt na een tijdje gewoon verwacht dat ze een foutloos parcours afleggen. Wie weet dat fouten bij het leerproces horen, die mag er af en toe gerust één maken. Haal de druk weg en besef: een fout maakt je geen minder, maar net een echter mens. Fouten zijn een teken dat je een poging hebt ondernomen om vooruit te gaan. Wie zelf fouten durft te maken, is ook nog eens zachter als het gaat om de fouten van iemand anders.

3) Bijna goed is beter.

Je best doen is fijn, maar naar perfectie streven kan ervoor zorgen dat je nooit helemaal tevreden bent met jezelf of je werk en dat werkt dan weer enorm demotiverend. Perfectie bestaat niet, en zelfs als het even helemaal perfect zou zijn, dan is het leven zodanig onderhevig aan verandering dat dat nooit echt lang duurt. Streef er dus niet naar, maar leer ook tevreden te zijn met bijna goed.

4) Je kunt mensen verrassen.

Terwijl perfectie bij iemand die steevast perfect gedrag vertoont na een tijdje vanzelfsprekend is gevonden, kan jij met je imperfectie zelf mensen van hun sokken blazen met een klein beetje extra moeite. Miss Perfect mag er dan altijd op haar best uitzien, dat wordt op de duur ook een saaie bedoening.

5) Heerlijk, zo geen verwachtingen.

Wie niet perfect is, hoeft zich geen zorgen te maken of ze nu een modellencarrière moet ambiëren of snel-snel haar eigen sterrenzaak moet openen. Er is tijd, en ruimte, en niets moet. Heerlijk, zo zonder hoge verwachtingen leven. Just go with the flow.

 

Sinds ik de bovenstaande punten in mijn achterhoofd hou, kan ik mijn perfectionisme beter onder controle houden. Het geeft me minder stress wanneer ik weet dat fouten maken menselijk is en dat ik in mijn leven meer kan bereiken dan Miss Perfect. Natuurlijk zal er altijd een perfectionistisch kantje in mij blijven zitten, anders zou ik Vanessa niet meer zijn, maar toch kan ik er nu beter mee omgaan. Wanneer ik een mindere dag heb en het ik-moet-perfect-zijn stemmetje weer naar boven komt, neem ik dit artikel erbij. Zo voel ik me al snel weer geruster.

Ik hoop dat dit artikel jullie kan inspireren om zelf ook minder perfectie na te streven en relaxter door het leven te gaan. Laat gerust weten of jij ook zo’n perfectionistisch iemand bent en wat jij doet om deze eigenschap onder controle te houden. Tips zijn altijd welkom!

Veel liefs,

Vanessa xxx

18 reacties

  1. "Perfectie bestaat niet, en zelfs als het even helemaal perfect zou zijn, dan is het leven zodanig onderhevig aan verandering dat dat nooit echt lang duurt." Wat een prachtige zin is dit, en zo waar! Alles is tijdelijk. Zo ook dipjes en rot momenten. Dat is een hele fijne gedachte. Super goed artikel, ik herken er ook veel in. Liefs

  2. Wat een fijn en bruikbaar artikel is dit! Ook ik streef naar perfectionisme, alhoewel ik dat steeds meer los probeer te laten, dat maakt het leven niet alleen maar makkelijker, maar ook stukken leuker! xxx

  3. Soms word ik moe van altijd proberen beter te zijn, soms mag een mens ook gewoon genoegen nemen met wie en hoe hij is. Niemand is nou perfect en er is niks mis met wie je bent (tenzij je een moordende psychopaat bent, tja.. dan is er wel iets mis). Het is belangrijk om gewoon van jezelf te houden zoals je bent en jawel, toch ook om meer van jezelf te vragen.. want daardoor groei je als persoon. Maar goed, soms word ik er zo moe van.

  4. Heel erg mooi artikel! Ik ben zelf ook wel echt iemand die perfectionistisch is. Ook als ik dingen maak, dan zegt iedereen dat het mooi is, maar ik zelf zie altijd wel verbeterpunten. Zelf probeer ik er nu ook zeker aan te werken, want het geeft inderdaad veel stress en het is ook zo vermoeiend.

  5. Heel fijn artikel! Leuk dat je hier over nadenkt. Ik ben zelf ook ongelofelijk perfectionistisch, soms kan ik er echt ongelukkig van worden omdat ik alles perfect wil doen. Dit artikel zal ik zeker in mijn achterhoofd houden. x

  6. Perfect zijn hoeft echt niet,dan is er niks meer om naar uit te kijken of iets beter proberen doen,dan zou de lol er af zijn,gewoon gelukkig zijn om wie je bent,wat je bent,dat is belangrijk,en genieten van kleine leuke dingen….:)

  7. Mooie post en bijpassende quote! Ik geef je hier zeker gelijk, tegenwoordig verwachten mensen alleen nog maar perfectie. Jammer, want net dat onperfecte maakt mensen uniek 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *