Hydrateren kun je leren

Geplaatst door
In de zomer zorgen zon, zee, wind en vervuiling wel eens voor een gedehydrateerde huid. De huid heeft dan een tekort aan vocht en heeft veel van haar soepelheid en zachtheid verloren. Daarom is het belangrijk om de huid voldoende te hydrateren en het vochtgehalte op peil te houden. Hieronder enkele tips die hierbij kunnen helpen!
 

Water drinken.

 
Ook al spreekt het voor zich, ik benoem het toch maar even. Onze huid verliest dagelijks heel wat vocht, o.a. door zweten, en het vochtgehalte kunnen we alleen inwendig aanvullen door voldoende water te drinken. De gouden regel is 1,5 à 2 liter per dag, maar helaas is dit voor vele mensen al te veel. Een tip is om in iedere kamer van het huis een fles water te zetten en telkens een slokje te nemen wanneer je naar een andere kamer gaat. Een andere tip is om per glas water, meteen een tweede te drinken. Op het einde van de dag heb je dan dubbel zoveel gedronken als anders.
 
It’s getting hot in here.
 
Wanneer je een douche of bad neemt, gebruik dan niet te heet water. Ik weet het, er bestaat niets heerlijker dan een warme douche of een stomend heet bad, maar helaas hebben deze warme temperaturen een uitdrogend effect op onze huid. Heet water verwijdert namelijk de natuurlijke oliën van onze huid. Wees streng voor jezelf en zet die douche een paar graadjes lager. Douche ook niet te lang want je raakt er snel aan gewend. En als laatste: gebruik bij voorkeur een voedende douchegel, bijvoorbeeld één van de shower oils van Nivea. 
 

Een milde gezichtsreiniger.

Of je nu een droge of vette huid hebt, het is nooit verstandig om je huid uit te drogen. Er bestaan speciale, milde reinigers voor het gezicht die je huid net zo goed reinigen als alle anderen. Op de verpakking staat dit vaak aangegeven als ‘zeepvrij’ of ‘speciaal voor de droge, gevoelige huid’. Bekijk toch altijd even de ingrediëntenlijst en let er op dat er geen alcohol denat of sodium lauryl sulphate (SLS) in het product zit. Sodium laureth sulphate (SLES) is iets milder dan SLS, maar kan alsnog te agressief zijn voor gevoelige, droge huidjes.
Smeren, smeren en nog eens smeren.
 
Het is belangrijk om je gezicht en lichaam iedere dag in te smeren met een hydraterende crème. Dit zorgt ervoor dat het vochtgehalte van de huid op peil blijft. Voor je gezicht gebruik je het best een voedende dag- of nachtcrème. Voor je lichaam kun je kiezen uit een bodylotion of een body butter. Deze laatste is een aanrader voor wanneer je huid zeer droog is. Het wordt goed door de huid opgenomen en beschermt beter dan een lotion. Ik heb regelmatig last van droge benen en daarvoor gebruik ik het liefst een body butter van The Body Shop. Heerlijk!
 
Kleine visjes, grote visjes.
 
Het is algemeen geweten dat omega 3 vetzuren, veel aanwezig in vette vis zoals forel en zalm, goed is voor de vochtbalans van de huid. Omega 3 geeft je huid een flinke boost en maakt het zacht en soepel. Geen fan van vis? Dan kun je eventueel supplementen nemen.

Sun is up.


De zon mag dan wel nodig zijn voor de aanmaak van vitamine D, toch is de zon niet zo goed voor je huid. Het kan je huid flink uitdrogen en schade aanrichten. Zorg er dus voor dat je altijd goed bent ingesmeerd. Kies een dagcrème en/of zonnebrandcrème met voldoende SPF (Sun Protection Factor). Heb je een dagje liggen zonnen? Breng dan altijd een aftersun aan en vergeet niet voldoende te drinken!
 
Besluit.
 
Wanneer je last hebt van een droge huid, hoef je niet de vetste crème op je gezicht te smeren. Probeer wat meer water te drinken en zet vaker omega 3 op het menu. Gebruik een milde gezichtsreiniger, douche niet te heet en last but not least: smeer je gezicht en lichaam in met een hydraterende crème (denk aan SPF). Deze kleine dingen kunnen een groot verschil maken, vooral wanneer er plotselinge temperatuurverschillen zijn en het ineens veel warmer of kouder wordt, maar ook wanneer je je in een ruimte bevindt met airconditioning. Let er dan op dat je voldoende drinkt en gebruik een hand-, gezichtscrème en lippenbalsem. 
 
Je huid hydrateren: schenk jij er voldoende aandacht aan? Zo ja, hoe?
 
Veel liefs,
Vanessa xxx

28 reacties

  1. Goede tips en idd heel erg belangrijk om altijd voldoende te drinken, helemaal na het zonnen. Ik vergeet het zelf ook weleens. Je moet het jezelf echt aanwennen om altijd een flesje water bij je te dragen. X

  2. Ook ik kan meer water drinken en ga eens kijken naar omega-3 supplementen, ik houd van vis maar krijg er ook niet voldoende van binnen denk ik. Goede post! Herinnert me weer aan dingen waar k aan kan werken 😛

  3. Wat een goede tips! Ik smeer me altijd goed in als ik de zon in ga en gebruik een goede hydraterende crème. Goed dat je ook vertelt dat je geen heftige reinigers moet gebruiken, ook als je een vette huid hebt!

  4. Goede tips! Ik merk bij mijzelf dat ik vooral snel last heb van droog haar en van een droge gezichtshuid. Dat laatste komt vooral doordat ik ook wel eens last heb van een vettige t-zone. Om een droge huid te voorkomen, probeer ik daarom producten voor de gemengde huid af te wisselen met producten voor een droge of gevoelige huid.

  5. AMEN! Smeren en drinken als een baas.. works like a damn charm. Vooral drinken, alhoewel ik voorheen het ook niet deed. Maar hey, nu drink ik wel veel meer. Sowieso smeer ik like a boss met body butter ook in la summah!

  6. leuk artikel, ik voldoe aan alles en mijn huid is niet droog, het werkt ;). Vis vindt ik echt heerlijk, ik drink naast koffie en soms thee heel veel water en vindt het heerlijk om wat aan de koude kant te douche (bf doucht altijd warm, en ik vindt dat san super heet, heb het gevoel alsof het brand :s, i know soms kan ik weird zijn)

  7. Ik vind het een hele uitdaging! ik drink véél te weinig water, lust geen vis en ben gék op de zon én heet douchen 😉 smeren doe ik dan weer wel ter compensatie 😉 Goed artikel! X

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *