Eerste hulp bij een verbrande huid

Geplaatst door
Eerst lag je volop met een muziekje en een drankje te genieten van de zon en nu ben je aan het schreeuwen van de pijn. Jep, je bent verbrand. Dat betekent: een trekkerig en schurend gevoel, vreselijk! Daarom geef ik jullie vandaag eerste hulp bij een verbrande huid. Hier gaan we!
 

Voorkomen is beter dan genezen. Kies liever een hoge zonnefactor i.p.v. een lage. Het is trouwens een fabeltje dat je minder bruin wordt door een hoge factor te gebruiken. Wanneer je je goed insmeert, heb je later tenminste geen huid vol rimpels en pigmentvlekjesMaar ja, dat is een ander verhaal. Nu zit je daar met die vuurrode huid en daar wil je zo snel mogelijk vanaf. Wat kun je doen?
 
Drink water.
 
Het is heel belangrijk om je lichaam voldoende te hydrateren. Drink daarom minstens 1,5 liter water. Dat helpt je lichaam te verkoelen en te zuiveren. 


Neem een pijnstiller.


Als je beseft dat je zwaar verbrand bent, is het geen slecht idee om een pijnstiller in te nemen. Hoe eerder je dat doet, hoe beter. De pijnstiller helpt de roodheid, zwelling en pijn te verminderen.
 
Koude handdoek.
 
Een ijskoude douche is een absolute no-go. Gebruik liever een koude, natte handdoek. Skip de zeep want die zorgt er alleen maar voor dat je huid nog meer uitdroogt. 
 
Komkommer.
 
Is je gezicht verbrand? Dan kan het helpen om wat komkommer reepjes op je gezicht te leggen. De verbranding zal er niet minder van worden, maar het verlicht het brandende gevoel wel. Bovendien vult komkommer het vochtgebrek in je huid weer aan. 


Aftersun met aloë vera.


Smeer je huid in met aftersun. Deze zorgt ervoor dat je huid gekoeld wordt en dat je huid vettig blijft. Bij voorkeur gebruik je een aftersun met aloë vera. Dit heeft niet alleen een kalmerende en verzachtende werking, maar schijnt ook een helende werking te hebben.


Vermijd de zon.
Het spreekt voor zich, maar toch zijn er heel wat mensen die met een verbrande huid in de zon gaan zitten. Doe dat alsjeblieft niet want zo maak je het alleen maar erger.


Hoofdpijn, koorts of blaren?


Ga dan niet aan de slag met komkommer reepjes, maar ga meteen naar de huisarts.


Ben jij al eens verbrand geweest? En wat doe jij om deze pijn te verzachten?

Veel liefs,
Vanessa xxx

23 reacties

 1. Ik ben al meer dan één keer verbrand geweest. Vorige week waren mijn neus én voeten het slachtoffer van de brandende zon. De komkommer heb ik nog niet geprobeerd maar de koude handdoek brengt op het moment zelf wel verlichting.

 2. Ik ben een keer zo vreselijk verbrand geweest dat de vellen eraan hingen! vréselijk!
  Het was de eerste dag van een vakantie in Spanje en na een lange autorit was ik op het strand in slaap gevallen.. (dom)
  Heb de rest van de vakantie niet meer in de zon gekund 🙁
  Goede tips heb je gegeven! Mij gebeurt het niet meer 😉 Xx

 3. Handige tips! Dit is denk ik de eerste zomer dat ik niet verbrand ben (YAY :D)! Normaal gesproken verbrand ik altijd één keer best erg, en dan is het ook voor de rest van het jaar weer goed haha. Zelf vind ik after sun (of icegel) altijd heel erg goed werken 🙂

  liefs xx

 4. Zo'n vervelend gevoel is dat he als je verbrand bent. Goede tips! Ik moet zeggen dat het me de laatste jaren haast niet meer is gebeurd. Ik zon altijd alleen in de ochtend of vanaf de namiddag, dat helpt ook enorm omdat de zon dan minder sterk is. Mijn gezicht en lichaam smeer ik in met factor 30 of 50, helaas heb ik al wel wat zonschade in mijn gezicht, niet erg mooi!

 5. Oh, ik ben normaal elke zomer super verbrand (ik verbrand namelijk heel snel) maar deze zomer (ik houdt hout vast) ben ik nog niet verbrand geweest! 🙂 Wat een geluk dus, hopelijk blijft het zo, want de pijn is vreselijk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *