Puistjes: oorzaken en oplossingen

Geplaatst door
Iedere vrouw krijgt wel eens last van acné, ook als volwassene. Frustrerend, maar nog erger is het als je niet weet wat de oorzaak is van die vervelende puistjes. Eens je dat weet, is het veel gemakkelijker om puistjes te bestrijden. Daarom geef ik jullie vandaag een lijstje met enkele mogelijke oorzaken én oplossingen. 
 

Je maakt je make-up kwasten nooit schoon.

 
Ik geef toe: er bestaan leukere dingen om te doen, maar als je van je puistjes af wil raken, dan moet je je kwasten regelmatig schoonmaken. Wanneer je dit niet doet, zullen er bacteriën in komen die worden overgebracht naar je gezicht. Je kunt kwasten eenvoudig wassen met babyshampoo, maar tegenwoordig bestaan er ook enkele producten op de markt speciaal om kwasten schoon te maken.
 
Je kruipt in bed met make-up.
 
Wanneer je moe bent is het verleidelijk om met make-up in bed te kruipen. Toch doe je dit beter niet. Op die manier krijg je alleen maar last van puistjes. Ben je echt op? Gebruik dan een reinigingsdoekje, beter dan niets.
 
Je wast je gezicht te veel of te weinig.
 
Make-up, talg en vuil van je gezicht verwijderen is belangrijk. Sommige mensen geloven dat ze door vaker te wassen, een betere huid krijgen, maar dat is niet het geval. Een wasbeurt ’s morgens en ’s avonds is voldoende. Meer dan dat kan je huid irriteren of doen uitdrogen.
 
Je prutst aan je gezicht.
 
Oké, het is heel verleidelijk om dat witte puistje uit te knijpen. Toch laat je het beter met rust. Door te prutsen aan je gezicht, breng je er meer bacteriën op waardoor de kans op ontstekingen en littekens verhoogt. 
Je menstrueert.
 
Bepaalde hormonen – androgenen – overstimuleren de vetklieren in de huid waardoor je last kunt krijgen van puistjes rond je menstruatie. Vooral puistjes op je kaaklijn, zijn dan heel herkenbaar. Sommige vrouwen raken ervan af door de pil te gebruiken, maar het beste is om de voor- en nadelen te bespreken met je arts.
 
Je gebruikt medicijnen.
 
Puistjes kunnen een bijwerking van medicijnen zijn. Check dus even die bijsluiter als je er ineens veel last van krijgt. Ook in dit geval maak je best een afspraak met je arts.
 
Je hebt stress.
 
Waarschijnlijk heb je dit al eens meegemaakt: je krijgt een puistje op die ene belangrijke dag, denk maar aan je eerste schooldag of een sollicitatiegesprek. Dat is geen toeval. Stress is slecht voor je lichaam, inclusief je huid. Probeer daarom voldoende te ontspannen, maar dat is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan.
 
Je eet verkeerd.
 
Ja, ook je voeding kan een oorzaak zijn van puistjes. Zuivel, cafeïne en suiker kun je maar beter skippen. Kies liever voor zalm, donkere bladgroenten zoals kool en groene thee, en drink iedere dag minstens 1,5 liter water.
 
 
Je hebt slechte genen.
 
Had je mama of papa acné? En je broers of zussen? Dan kan acné in de familie zitten. Daar kun je helaas weinig aan doen. 
 
Je verschoont je lakens te weinig.
 
Het is belangrijk om je lakens regelmatig in de wasmachine te gooien, zeker nu het warm weer is en je sneller zweet. Vooral je kussenslopen was je beter iedere week, want hier kruipen heel wat bacteriën in.
 
Je bent allergisch aan je wasproduct.
 
Je huid kan geïrriteerd raken door je wasmiddel, zeker als je een gevoelige huid hebt. Het vervangen van je wasproduct door een geurvrije variant zou een goede oplossing kunnen zijn. 
 
Je belt vaak.
 
Heb je veel last van puistjes op je kaken? Dan kan je telefoon de schuldige zijn. Misschien duw je hem te hard tegen je wang. Maak je telefoon minstens één keer per week schoon met een desinfecterend doekje. 
 
Je reist met het vliegtuig.
 
De lucht in het vliegtuig is erg droog waardoor je huid geneigd kan zijn om meer olie te produceren. Aangeraden is om een vochtinbrengende crème te smeren voor je op het vliegtuig stapt. 
 
Hebben jullie wel eens last van puistjes?
 
Veel liefs,
Vanessa xxx

29 reacties

 1. Jeetje, dat zijn echt TE veel redenen -_-' wat deprimerend. Maar nu dat ik het ook allemaal weet zal ik er beter op letten. Dus een handig artikel, bedankt voor de info!

 2. Oh handig artikeltje meid! De meeste dingen wist ik wel alleen dat van teveel je gezicht wassen niet! Ik heb de ene keer echt last en de andere keer niet, irritant haha.

 3. Ik ben nu bijna 17, dus op zich is het voor mij niet meer dan normaal om puistjes te krijgen 🙂 Ik heb toch wel enkele tips uit dit artikel kunnen halen en dat van de telefoon wist ik nog niet! Handig!

 4. At the moment heb ik een huge pukkel – genaamd Karel. :'''') – op mijn jukbeen zitten. Vaak komt het omdat ik dan slecht slaap enzo, of niet goed eet. Dat heb ik trouwens ook, als ik patat eet ofzo, of vettig eet you know dan popt er ineens een pukkel op. Woa, hate them. xD

 5. Heel fijn artikel! Sommige dingen herken ik zeker wel van mezelf met wat snel puistjes veroorzaakt bij mij zoals het menstrueren, verkeerd eten en stress. Ook merk ik het gelijk als ik een paar dagen minder water heb gedronken dat mijn huid er ook op achteruit gaat.

 6. Handige tips. Ikzelf heb eigenlijk nooit last van puistjes gehad, alleen een paar maanden terug ineens toen ik een andere pil kreeg. Inmiddels is het thank god weer over. X

 7. Goed artikel! Als je dit zo leest, dan denk je dat het best simpel moet zijn hè. De oorzaak te achterhalen bedoel ik. Maar ook heel veel tips liggen best voor de hand, maar moet je net even weten. (zoals van de telefoon) Ik zou me een stuk beter voelen zonder puistjes, dat weet ik zeker;)

 8. Lijstje klopt helemaal! Vroeger had ik er wat meer last van dan nu, gelukkig heb ik de huid van mijn moeder en heb ik er nooit heel veel last van gehad en heb ik altijd wel een egale huid. Daar prijs ik mezelf nog iedere dag gelukkig mee. 🙂

 9. Stress is voor mij wel het ding. En ik merk dat ik puistjes krijg als ik van die gele schuimbanaantjes eet. Dus doe ik niet meer. Jammer genoeg (en dus maar goed dat ik die niet meer eet) staan er zoveel E-nummers achter op de verpakking dat ik niet weet welke de boosdoener is. Kan je dit laten testen?

  Ik heb verder veel baat bij lichttherapie. Ik heb een cleane acne lichttherapielampje. Zo groot als een lippenstift, maar dan met licht. Hiermee komt 75% van mijn puistjes niet door. En dat is best veel. Het werkt op basis van licht en warmte.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *