10 fabeltjes over zonnen

Geplaatst door
Wat was het de voorbije periode mooi, zomers weer! Ik heb alvast genoten van de zon en heb me verschillende keren in de tuin gelegd om een kleurtje op te doen. Natuurlijk heb ik veel zonnecrème gesmeerd, want een verbrande huid wil ik ten stelligste vermijden. Tja, we moeten toegeven: soms durven we de schadelijke invloeden van de zon wel eens onderschatten. Nog steeds bestaan er heel wat fabeltjes over zonnen en het gebruik van zonnecrème. Daarom heb ik de 10 bekendste fabeltjes hieronder op een rijtje gezet!

 

1) Als ik een zonnecrème met een hoge beschermingsfactor gebruik, word ik minder bruin.


Fout! Je wordt waarschijnlijk wel minder snel bruin, maar je wordt er niet minder bruin om. Hoe bruin je wordt, is vooral erfelijk bepaald.

2) Ik gebruik een waterproof product dus hoef ik me na het zwemmen niet meer in te smeren.

Fout! Een waterproof zonnecrème beschermt je tijdens het zwemmen, maar wil je veilig in de zon, dan moet het ook na het zwemmen weer worden aangebracht.


3) Wanneer ik in de schaduw zit, hoef ik geen zonnecrème te smeren.

Fout! De schaduw beperkt de schadelijke invloed van UV-straling, maar neemt deze niet helemaal weg. Daarom blijft insmeren nodig, zelfs als je in de schaduw zit. Let ook op de zonkracht: hoe sterker deze is, hoe meer UV-straling de aarde bereikt en hoe minder de schaduw bescherming biedt. 

4) Als ik bruin wil worden, moet ik eerst rood worden.

Fout! Rood worden is een teken dat je aan het verbranden bent of al verbrand bent. Vermijd daarom de heetste uren van de dag en gebruik altijd een zonnecrème.


5) Nu ik mooi bruin ben, hoef ik geen zonnecrème meer te smeren.

Fout! Een zonnecrème is en blijft een must om je huid te beschermen tegen de zon. Pigment alleen is niet genoeg om je huid adequaat te beschermen.6) Een zelfbruinend product beschermt mijn huid tegen de zon.

Fout! Een zelfbruinend product gaat een reactie met het oppervlak van de huid aan waardoor de huid donkerder kleurt, maar het heeft niets met de aanmaak van pigment te maken. Een zelfbruinend product beschermt je huid dan ook niet tegen de schadelijke invloed van de zon. Er zijn wel zelfbruinende producten met een uv-filter. Lees dit na op de verpakking.

7) Als ik bruin ben, kan ik maar beter niet scrubben want dan gaat mijn kleurtje eraf.

Fout! Je scrubt je kleurtje er niet af, maar wel de dode huidcellen. Je huid is egaler en wordt mooier bruin in de zon.


8) Mensen met een getinte huid hebben geen zonnecrème nodig.  

Fout! De zelfbescherming van een getinte huid is ongeveer even hoog als een SPF van 4 tot 6. Daarom kunnen mensen met een getinte huid een zonnebrandcrème met lagere SPF gebruiken en zullen mensen met een gevoelige en lichte huid altijd de maximale SPF moeten aanbrengen. 


9) Kleding beschermt 100% tegen de zon.

 
Fout! Dit hangt af van het materiaal waarvan de kleding is gemaakt. Katoenen kleding geeft minder bescherming tegen de zon dan high-tech materialen. Ook zijn lichtere kleuren makkelijker te doordringen door de zon dan donkere kleuren. Een droog, katoenen T-shirt heeft een SPF tussen de 8 en de 12, afhankelijk van de kleur en de dichtheid van de stof. T-shirts die nat zijn, hebben slechts een SPF van 2 en laten UV-licht ongefilterd doordringen.
 

 

10) Kwark en yoghurt verlichten verbranding door de zon.
Fout! Wanneer je na het verbranden kwark of yoghurt ter verkoeling op je huid smeert, kunnen de bacteriën hiervan deze verbranding juist erger maken. Het beste is om de verbrande huid in te smeren met kalmerende en verkoelende aftersun producten met bijvoorbeeld aloë vera.
 
Herken je jezelf in één van deze fabeltjes?

Veel liefs,

 

Vanessa xxx

25 reacties

 1. Jeetje, zon. Je bent geen vriend van mij 😛
  Wat een boel werk om buiten rond te kunnen lopen!! haha
  Dank je voor de info, sommige dingen wist ik nog niet (2e punt over waterproof)

 2. Goed dat je hier aandacht aan besteed! Alleen nummer tien wist ik nog niet maar ik heb ook nog nooit kwark of yoghurt op mijn verbrande huid gesmeerd gelukkig!

 3. Vroeger durfde ik eerlijk gezegd al eens zondigen en zonder zonnecrème de zon in gaan. Nu draag ik altijd zonnecrème in de zon, want je hoort steeds vaker dat mensen huidkanker krijgen door de zon.

 4. Goede tips, want die van de schaduw en het kwark met yoghurt is altijd iets wat men in de war brengt. Ik wist trouwens niet eens dat je er kwark op kon smeren joh dafuq. xD Niet dat ik het van plan ben, nu al helemaal niet meer.

 5. Heel handig! Vooral nu zo in de zomertijden. Ik heb zelf altijd de neiging om minder -of soms zelfs niet meer, oeps- te smeren als ik al wat bruiner ben. Ik weet dat het slecht is, maar het is gewoon laksheid. X

 6. Heel erg fijn en handig artikel! Dat je niet bruin zou worden als je zonnebrand gebruikt geloofde ik eerder ook zeker in, maar nu weet ik gelukkig wel beter. Dat je waterproof zonnebrand na het zwemmen ook gewoon weer aan moest brengen wist ik niet en ook niet dat je kleding je niet goed tegen de zon beschermt.

 7. leuk en informatief artikel dat van de schaduw (nr 3) wist ik niet en nr 10 vindt ik heel vreemd, er zijn dus mensen die kwark of yoghurt als aftersun gebruiken?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *