Onder welk dekbed lig jij er deze winter warm bij?

Geplaatst door
De zomer komt ten einde, met misschien nog een paar zonnige dagen voor de boeg, en de winter staat weer voor de deur. Dit betekent voor veel mensen dat de zomerkleding weer achter in de kast verdwijnt en de winterkleding weer tevoorschijn komt. Maar hetzelfde geldt voor de slaapkamer. Naarmate de temperatuur daalt, komen de dikkere dekbedden ook weer op het bed te liggen. Iedereen heeft hierin een voorkeur. De één heeft het snel warm in bed en kiest voor een wat dunner dekbed en de ander heeft het eerder koud en kiest voor een dik dekbed. Weet jij al onder welk dekbed je ligt deze winter? Hieronder vind je de verschillen om zo tot jouw perfecte keuze te komen.

dekbed

WELKE VULLING MOET IK PAKKEN?
 
Zoveel keus in dekbedden en zoveel uiteenlopende prijzen, maar wat is nu eigenlijk het verschil? De eerste factor die een rol speelt, is de vulling. Eén van de bekendste vullingen is dons. De kwaliteit van deze dekbedden zijn zeer hoog, maar dit betekent helaas ook dat deze iets prijziger zijn dan andere materiaalsoorten. Een donzen dekbed kan uit eendendons of ganzendons bestaan. Tussen deze twee verschillende soorten dons zit uiteraard een verschil. Ganzendons heeft namelijk een fijnere structuur dan eendendons. Beide soorten hebben dezelfde goede isolatie en ventilatie, maar ganzendons is vaak lichter. Ganzendons wordt daarom vaak als de betere van de twee beschouwd. Hierdoor voelen ganzendonzen dekbedden erg aangenaam aan op het lichaam. Het is echter ook mogelijk dat een dekbed verschillende soorten dons bevat.
Ben je op zoek naar een dekbed met een goede vochtregulatie? Dan is een wollen dekbed een goede optie. Een wollen dekbed heeft de eigenschap om tot 35% van het eigen gewicht aan vocht vast te houden zonder dat het dekbed plakkerig of vochtig aan zal voelen. Daar komt nog bij dat wol dit ook gemakkelijk weer af kan voeren. Wel is wol over het algemeen een wat zwaarder materiaal dan dons. Hierdoor zal het dekbed ook wat zwaarder op het lichaam aanvoelen. 
Daarnaast heb je ook nog katoenen en synthetische dekbedden. Voor mensen met een allergie voor huisstofmijt zijn deze dekbedden uitermate geschikt. Ook staan beide soorten dekbedden er om bekend dat ze op hoge temperatuur gewassen kunnen worden wat het ook gemakkelijker maakt om de huisstofmijt te bestrijden. Katoen staat er ook om bekend een uitstekende ventilatie te hebben. Dit is bij een synthetische stof minder het geval. Daarom wordt een synthetisch bed ook vaak als een wat goedkopere optie beschouwd. 
 
dekbedovertrek winter
WELKE WARMTEKLASSE PAST BIJ MIJ?
Omdat de één een koukleum is en de ander het snel warm heeft, zijn dekbedden in verschillende warmteklassen in te delen. Zo is warmteklasse 1 het warmst en is deze ideaal voor mensen die het snel erg koud hebben. Dit zijn vaak de 4-seizoenen dekbedden, die uit twee delen bestaan. Voordeel hieraan is dat je deze ook los van elkaar kan gebruiken. Precies hiertegenover staat warmteklasse 4, wat ook wel het zomerdekbed genoemd wordt. Hier tussen zitten warmteklasse 2 en 3. Beide dekbedden worden dan ook wel gezien als all year dekbedden. Het dekbed met warmteklasse 2 is het meest gekozen en is vaak geschikt voor het hele jaar.


EN BIJ EEN FIJN DEKBED HOORT NU EENMAAL EEN PASSEND DEKBEDOVERTREK!
Heb je na een hoop research en lezen eindelijk je perfecte dekbed gevonden? Dan wil je het natuurlijk afmaken door een bijpassend dekbedovertrek erbij te zoeken. Maar wat kies je uit? Deze keuze is voor iedereen verschillend. Mensen met een uitgesproken design in de slaapkamer houden er vaak van om een dekbedovertrek uit te zoeken wat hier perfect bij matcht. Een andere veelgebruikte manier om een dekbedovertrek uit te zoeken, is door het te matchen aan het seizoen. Zo kiest men in de zomer eerder voor een dekbedovertrek met vrolijke en lichte kleuren en in de winter vaker voor kleuren en motieven die ietwat warmer ogen. Maar er zijn natuurlijk ook dekbedovertrekken met een print die in zowel de zomer als de winter leuk zijn om op bed te hebben liggen. De keuze is in ieder geval reuze!

dekbedovertrek winter

 Welk soort dekbedovertrek verkies jij? Ben je een koukleum of heb je het snel te warm?

 
Veel liefs,
Vanessa xxx

11 reacties

  1. Ons dekbed is al jaren oud (was al van Roy voordat ik hem leerde kennen), en is eigenlijk aan vervanging toe. Voor dat de echte koude dagen/nachten er weer aankomen, wil ik toch even kijken naar een nieuwe x

  2. Ik ben een enorme koukleum, maar aan de andere kant kan ik het ook super warm krijgen onder mijn dekbed. Ik denk dat warmteklasse 1 toch het best bij mij past, heerlijk!

  3. Dat is juist. Nou … mijn winterkleding is al sinds augustus verpakt (haha) want ik ben een koukleum. Mijn dekbedden komen uit IKEA- dubbel – en voel je zo warm. Deze winter zullen hun sexy maken met donkerrode en koude blauwe kleuren.
    Hoe dan ook, dit is mijn eerste keer op je blog en ik vind het leuk ;-).
    Misschien kan je mijn blog ook kijken.

    Tot ziens

    Vettae – blackamsterdammer.com

  4. Ik had vroeger maar één dekbed, een redelijk dik, maar ik heb me nu deze zomer toch maar eens een dunner gekocht omdat ik het gewicht en de warmte op mijn benen van dat dik niet meer verdroeg. En dat dun dekbed blijft er nog wel even op liggen.

  5. Ik ben een koukleum, maar mijn vriend heeft het snel warm. Lastig. 😀 Ik ben bovendien allergisch aan huisstofmijt, dus dat is dubbel moeilijk. Driedubbel, zelfs, want ik wil dat mijn volgende dekbedden en overtrekken duurzaam zijn. 🙂

Reacties zijn gesloten.